Παρέμβαση Λευτέρη Αβραμάκη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Σερρών – Αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων επικαλέστηκε ο Υπουργός Υγείας


 

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προς τον Υπουργό Υγείας απηύθυνε έκκληση να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Σερρών και να περιοριστεί το πολύ υψηλό ποσοστό θνητότητας που παρατηρείται σε αυτό.  Στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το Νοσοκομείο Σερρών όπως και άλλα Περιφερειακά Νοσοκομεία, βρίσκονται υπό κατάρρευση λόγω της απουσίας ιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφεύγει το πρόβλημα της υποστελέχωσης ειδικά στο Νοσοκομείο Σερρών που καταγράφει υψηλότατο ποσοστό θνητότητας.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά σε ειδικότητες ιατρών και νοσηλευτικό προσωπικό με μετακινήσεις και επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών. Οι θέσεις ανοίγουν για να καλυφθούν όμως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιατρούς να καταλάβουν τις κενές αυτές θέσεις.

Κατόπιν όλων αυτών ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Πρακτικά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζει το πρόβλημα ισχυρίζεται όμως έμμεσα ότι δεν μπορεί να δώσει μόνιμες λύσεις και αρκείται στο ημίμετρο των περιοδικών μετακινήσεων προσωπικού από άλλα Νοσοκομεία και τις επιτάξεις ιατρών. Η απάντηση του Υπουργού αποτελεί μια ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας αλλά και έλλειψης πολιτικής βούλησης να γίνει ότι είναι απαραίτητο για να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Σερρών και τα άλλα Περιφερειακά Νοσοκομεία ώστε να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν τρόποι προσέλκυσης των κατάλληλων ιατρών και στα Περιφερειακά Νοσοκομεία και ειδικά στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας θα μπορούσαν να υιοθετηθούν έκτακτα κίνητρα έστω προσωρινού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση όμως παραμένοντας στο δόγμα της υποβάθμισης του δημοσίου Νοσοκομείου ώστε να είναι πιο εύπεπτη η είσοδος ιδιωτών, απλώς διαπιστώνει τα προβλήματα που έχουν ενταθεί λόγω της πίεσης που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας, για να προτείνει στη συνέχει ως πανάκεια την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση Νοσοκομείων ακόμα και το κλείσιμο ορισμένων από αυτά δήθεν για να ισχυροποιήσει κάποια Νοσοκομεία.

Η πραγματικότητα αυτή που μονίμως θέτει στο περιθώριο το Νομό Σερρών ακόμα και σε ζητήματα δημόσιας υγείας πρέπει να αναστραφεί. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι χρέος όλων μας να ασκήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για να έρθουν άμεσα και μόνιμα όχι με απόσπαση, οι αναγκαίοι επιστήμονες ώστε να λειτουργήσει στις καλύτερες δυνατές συνθήκες και να σωθούν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι.

Πρέπει να στείλουμε ηχηρό μήνυμα που να μην μπορεί να υποβαθμιστεί και να αναγκάσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση συνολικά να κάνουν άμεσα όλες τις αναγκαίες ενέργειες ανεξάρτητα από το κόστος.

Είναι άμεση ανάγκη να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των Βουλευτών του Νομού, όλων των Δημάρχων, της Αντιπεριφέρειας, του Μητροπολίτη Σερρών, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και εκπροσώπους των εργαζομένων, τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου (Επιμελητήριο, ΟΕΒΕΣΣ), των επιστημόνων (δικηγοροι, ιδιώτες ιατροι, οικονομολόγοι, μηχανικοί), των αγροτών, των κτηνοτρόφων, του εργατικού κέντρου, των εκπαιδευτικών, των συλλόγων γονέων, των συνταξιούχων και να στείλουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτός ο τόπος δεν μπορεί να είναι ξεχασμένος και πάντα στο περιθώριο.

Στα ψέματα και την ανικανότητα της κυβέρνησης ο σερραϊκός λαός μπορεί και πρέπει να δώσει απαντήσεις.»

 

Απόσπασμα Πρακτικών

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε, κυρία  Φωτίου.

Τον λόγο έχει, ο κ. Αβραμάκης

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ: Δεν θα μακρηγορήσω, αφού πω ότι συμφωνώ με όλους τους προλαλήσαντες συναδέλφους μου, του ΣΥΡΙΖΑ και τον εισηγητή του, κύριο Νίκο Ηγουμενίδη και φυσικά τον αρμόδιο τομεάρχη, κύριο Ανδρέα Ξανθό και τη σύντροφο, την κυρία Θεανώ Φωτίου.

Κύριε Πλεύρη, σε εσάς απευθυνόμενος, θέλω να σας εκφράσω σήμερα, επί την ευκαιρία της παρουσίας σας εδώ, μια κραυγή αγωνίας και προβληματισμού του κόσμου των Σερρών. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στο «Νοσοκομείο Σερρών» όπως στα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία. Είμαστε υπό κατάρρευση. Λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και αυτήν τη στιγμή, στο κομμάτι που συζητάμε, της πανδημίας, είμαστε σε ένα νοσοκομείο που πιστεύω έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας στις κλίνες Μ.Ε.Θ. και όχι μόνο και το μεγαλύτερο κατ’ αναλογία σε απώλεια ανθρώπων από Covid.

Ήρθε η κυρία Γκάγκα σε όλα τα άλλα περιφερειακά νοσοκομεία της βορείου Ελλάδος. Δεν εδέησε να έρθει όμως στο «Νοσοκομείο Σερρών» για να έχουμε μια εικόνα και τη δικιά της άποψη και ως αρμόδιας, γνωρίζοντας το αντικείμενό της ως πνευμονολόγος και γιατρός επιστήμων. Θέλουμε να ξέρουμε, στα πλαίσια αυτής της Επιτροπής που λέτε, που νομοθετείτε για την ποιότητα των παροχών υγείας και της αξιολόγησης – κι αν έχετε κάποιο πόρισμα – γιατί συζητιέται έντονα στο παρασκήνιο και για το «Νοσοκομείο Σερρών» που να αφορά αυτά τα πολύ υψηλά ποσοστά θνητότητας που προκαλούν σίγουρα ανησυχία και προβληματισμό σε όλο τον κόσμο.

Καταλαβαίνουμε ότι η εμβολιαστική κάλυψη του νομού δεν είναι στο μέσο όρο της υπόλοιπης επικράτειας της χώρας. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, το έχουν επισημάνει και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν όλοι οι φορείς, αλλά από εκεί και ύστερα, πρέπει να δούμε αυτή κάθε’ αυτή τη λειτουργία του Νοσοκομείου, γιατί στόχος, πιστεύω, όλων μας, ανεξαιρέτως που ανήκουμε πολιτικά και δεν είναι θέμα κομματικό, είναι να περισώσουμε ή να σώσουμε έστω και μία ζωή. Αυτό πρέπει να είναι το δίλημμα και εκεί πάνω πρέπει όλοι να εστιάσουμε. Θέλω να πιστεύω και η αγωνία του Υπουργείου και η δικιά σας, αυτή είναι για το σύνολο της επικράτειας και για το Νομό Σερρών.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε, κύριε Αβραμάκη.

Τον λόγο έχει ο κ. Υπουργός.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): ………Αναφορικώς με το «Νοσοκομείο Σερρών» στο οποίο αναφέρθηκε ο συνάδελφος και λογικό το ενδιαφέρον του, το οποίο είναι από τις Σέρρες. Πρώτα απ’ όλα, επειδή υπήρξαν κάποια θέματα με την χρηματοροή. Ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες είχε γίνει χρηματοροή συγκεκριμένων ποσών και επιπλέον, σάς ενημερώνω ότι υπήρξε και άμεση χρηματοροή που αναμένεται ίσως και εντός της ημέρας να φτάσει, αν όχι τη Δευτέρα, με έκτακτη απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ, ποσού, περί των δύο εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ θα καλύψει το τμήμα το οποίο είναι να δώσει και οφείλει προς το συγκεκριμένο νοσοκομείο, διότι υπήρξαν κάποια προβλήματα.

Στο κομμάτι που αναφερθήκατε τώρα, που έχει να κάνει με το προσωπικό που είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει, ειδικά σε συγκεκριμένες ειδικότητες και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στην πραγματικότητα γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν όλα αυτά είτε και με μετακινήσεις που γίνονται ή στις συγκεκριμένες περιοχές της 3ης και 4ης Υ.ΠΕ. όπως και στην 5η Υ.ΠΕ. στη Θεσσαλία, έχει γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών. Αυτή η επίταξη θα επανεξεταστεί τώρα, γιατί είναι να λήξει.  Επομένως, θα υπάρξουν και άλλοι πάροχοι συγκεκριμένου προσωπικού και από εκεί και πέρα ναι, στις έκτακτες συνθήκες και ειδικά στην πίεση, που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα προσπαθούν, να καλυφθούν αυτά τα κενά -τα οποία είναι υπαρκτά- έχει στείλει μάλιστα και ο κ. Τσαλικάκης,  το αίτημα για συγκεκριμένους επικουρικούς, που πρέπει να καλυφθούν. Το πρόβλημα δεν είναι, ότι δεν ανοίγουν αυτές τις θέσεις, το πρόβλημα είναι ακριβώς, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος κόσμος, για να μπορέσει να καλύψει, οπότε προσπαθούμε να  λύσουμε το πρόβλημα που υπάρχει, όχι μόνο στις Σέρρες, αλλά και σε άλλα  περιφερειακά νοσοκομεία.

Αναφέρθηκε, ο πρώην Υπουργός ο κ . Ξανθός, στον ΟΔΙΠΥ, να μην αδικούμε τον ΟΔΙΠΥ και  ψηφίστηκε ο ΟΔΙΠΥ γνωρίζετε  και ήταν και συνεργάτης ο κ. Ζαούτης, έχει κάνει επισκέψεις σε διαφορετικά νοσοκομεία μεταξύ των οποίων έχει γίνει και στις Σέρρες, επίσκεψη στο νοσοκομείο -το γνωρίζετε- ότι έχει γίνει  επίσκεψη σε νοσοκομείο των Σερρών, φαντάζομαι, ότι έχει πάει κλιμάκιο ΟΔΙΠΥ .

Και ακριβώς είναι η φιλοσοφία και -να θυμίσω τον ΟΔΙΠΥ- τον καταψηφίσατε.  Είναι η φιλοσοφία,  γιατί εσείς πιστεύετε, ότι με τον ΟΔΙΠΥ πηγαίναμε, να βγάλουμε τις παθογένειες του δημόσιου συστήματος προκειμένου, όχι να τις βελτιώσουμε, αλλά να τις βγάλουμε τις παθογένειες προκειμένου να ιδιωτικοποιήσουμε το σύστημα, θυμάμαι υπήρχε μια τέτοια κριτική.

Ο ΟΔΙΠΥ είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι οι παθογένειες που έχει το σύστημα διαχρονικά κάποια στιγμή πρέπει να τις δούμε με ειλικρίνεια. Δηλαδή δεν γνωρίζαμε, ότι στα περιφερειακά και στα κεντρικά νοσοκομεία ότι -η πανδημία είναι λόγω πανδημίας- η παρεχόμενη υπηρεσία και ότι υπάρχουν νοσοκομεία, ειπώθηκε και το είπατε και εσείς συγκεκριμένα, τα έχουν πολύ πιο υψηλή παροχή σε υπηρεσίες που βρίσκονται κυρίως στα αστικά κέντρα και υπάρχουν περιφερειακά.

Αυτό, λοιπόν, το πρόβλημα πρέπει να το αποτυπώσεις, ένα ευρύτερο πρόβλημα λόγου χάρη που είναι και των κεντρικών και των περιφερειακών νοσοκομείων είναι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. Το γεγονός ότι βλέπουμε να έχουμε διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων από την άλλη Ευρώπη και απλώς να παρακολουθούμε το φαινόμενο -με συγχωρείτε- και εγώ το πρόβλημα που πέρασα σε κεντρικότατο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, είχα τη λοίμωξη, δεν την είχα σε κάποιο περιφερειακό.

Αυτή τη στιγμή και ο ΟΔΙΠΥ κάνει αυτή τη δουλειά και μάλιστα από τότε που ανέλαβα και Υπουργός με τον κ. Ζαούτη, και με  την υπόδειξη του κ. Πρωθυπουργού, ο κ. Ζαούτης πέρα στα πλαίσια του συστήματος αντιμετώπισης της πανδημίας  έχει ένα κεντρικό ρόλο ως  ειδικός στο κομμάτι και των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *