Ομιλία Λευτέρη Αβραμάκη στην Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών


Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε ομιλία του στη Βουλή στο Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο Βουλευτής υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί την πιο ανεπιτήδευτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση νομοθετεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού. Η απροκάλυπτη πρόβλεψη διάθεσης των τραπεζικών μετοχών που διαθέτει το κράτος σε τιμές κάτω του κόστους που αυτές αποκτήθηκαν και κάτω της αξίας που θα έχουν τη στιγμή της πώλησης, προσβάλλει τον ελληνικό λαό, το κοινοβούλιο και ιδιαίτερα τους Βουλευτές της συμπολίτευσης που καλούνται να υποστηρίξουν μια πρωτοφανή μεθόδευση.

Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση, ότι είναι απόλυτα συνεπής στο χάρισμα περιουσίας του ελληνικού λαού στην οικονομική ελίτ, αφού κάτι αντίστοιχο έχει ήδη κάνει με την Τράπεζα Πειραιώς μέσω της μετατροπής των μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) που διέθετε σε μετοχές και εν συνεχεία μέσω του «φρένου» που έβαλε η κυβέρνηση στη συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση μετοχικού κεφάλαιού της Πειραιώς , που είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό του Δημοσίου να μειωθεί από το 61,3% στο 27%, με όλη τη ζημιά να πέφτει στις πλάτες του Έλληνα φορολογουμένου.

Τώρα προχωρά σε μια γενικευμένη εκποίηση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το κράτος στο όνομα του ελληνικού λαού, ο οποίος ανακεφαλαιοποίησε τρεις φορές τις συστημικές τράπεζες προκειμένου αυτές να διασωθούν και έτσι απέκτησε το κράτος τις συγκεκριμένες μετοχές. Πρόκειται για μια επαίσχυντη υπεξαίρεση της δημόσιας περιουσίας υπέρ συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, αντίστοιχη με την εκχώρηση της ΔΕΗ και προσεχώς με την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Αναρωτήθηκε μάλιστα ο Βουλευτής Σερρών εάν νομιμοποιείται ένα κόμμα υπερχρεωμένο όπως η ΝΔ και ένας πρωθυπουργός επίσης υπερχρεωμένος, που δεν εξυπηρετούν μάλιστα τα δάνεια τους, να φέρνουν τέτοιου τύπου προκλητικές ρυθμίσεις διατυπώνοντας και επιφυλάξεις εάν οι προβλέψεις αυτού του νομοσχεδίου εξασφαλίζουν και το τραπεζικό απυρόβλητο προς το κόμμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΝΔ.

Ο Λευτέρης Αβραμάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για την προκλητική εν κρυπτώ τροπολογία που κατέθεσε για την απόλυση του συνόλου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας ότι χωρίς να υπάρχει ιδιώτης επενδυτής, σε μια συγκυρία που η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να παράγει και λόγω των ειδικών συνθηκών να ξεχρεώσει και να ορθοποδήσει οικονομικά λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, η κυβέρνηση επιλέγει να ξεφορτωθεί τους εργαζομένους, πλήττοντας για άλλη μια φορά το δημόσιο συμφέρον και πετώντας στο δρόμο περισσότερες από 1000 οικογένειες.

Κλείνοντας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόνισε: « Η ευθύνη που σας ανέθεσε ο ελληνικός λαός είναι να διαχειριστείτε, να αξιοποιήσετε και να πολλαπλασιάσετε την περιουσία του ελληνικού λαού. Ούτε να την χαρίσετε, ούτε να την εκποιήσετε, ούτε να την σπαταλήσετε ως κακοί κληρονόμοι.  Εσείς με διάφορες αιτιολογίες αλλά αξιοθαύμαστη συνέπεια, εδώ και τρία χρόνια την έχετε σπαταλήσει με τις απευθείας αναθέσεις και τις υπερκοστολογήσεις, την έχετε απαξιώσει μην επενδύοντας εκεί που υπήρχε ανάγκη όπως στο ΕΣΥ, τη χαρίσατε όπως στην ΔΕΗ, στην Πειραιώς και οσονούπω στη ΛΑΡΚΟ και συνολικά τις τράπεζες, την εκποιείτε προσφέροντας έναντι εξευτελιστικών τιμών δημόσια περιουσία σε ιδιώτες.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει και μάλιστα ταχύτατα τη γνωστή συνταγή χρεοκοπίας. Γνωρίζει ότι είτε πρόκειται για την ακρίβεια, για το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων, είτε πρόκειται για την ορθολογική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας απαιτείται άμεσα να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές. Προοδευτικές και κοινωνικά δίκαιες πολιτικές. Γι αυτό όποτε και να το αποφασίσει ο πρωθυπουργός να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση προοδευτική, με ρεαλιστικό πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, με ενσυναίσθηση της πατριωτικής ευθύνης και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *