«Νέο πλήγμα στο κοινωνικό κράτος από την απόφαση παγώματος της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Αθλητισμού για Όλους»


Την έντονη αντίδραση των ΟΤΑ όλης της χώρας για την αναίτια απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού να σταματήσει η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ) αναδεικνύουν με ερώτησή τους στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 8601/26.08.2021) 48 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, ζητώντας παράλληλα να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση που πλήττει άμεσα χιλιάδες ωφελούμενους αλλά και προπονητές που απασχολούνται στα συγκεκριμένα προγράμματα.

Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές τονίζουν ότι με προσχηματικές δικαιολογίες, όπως η πρόθεση αναμόρφωσης των προγραμμάτων και η πανδημία, ο Υφυπουργός αποφάσισε να σταματήσει η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στερώντας πρακτικά τη δυνατότητα άθλησης σε περίπου 120.000 πολίτες μεταξύ των οποίων και 5000 ΑμεΑ για την περίοδο 2021 – 2022. Ταυτόχρονα, η απόφαση διακοπής της χρηματοδότησης προκαλεί την παύση λειτουργίας περίπου 5000 τμημάτων αθλητισμού σε όλη τη χώρα φέρνοντας περίπου 1300 γυμναστές που απασχολούνται σε αυτά αντιμέτωπους με την ανεργία. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που τα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού που εντάχθηκαν στο κοινωνικό κράτος από το 1981 που δεν θα χρηματοδοτηθούν από το αρμόδιο Υπουργείο, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι έχει αναγνωριστεί η μεγάλη συνεισφορά αυτών των προγραμμάτων στην βελτίωση της υγείας των συμμετεχόντων.

Οι Βουλευτές ζητούν να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση και να ληφθεί μέριμνα ώστε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπορέσουν να υλοποιήσουν και αυτή την χρονιά τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, ξηλώνει κάθε πτυχή του κοινωνικού κράτους αδιαφορώντας για τις συνέπειες που επιφέρει σε χιλιάδες πολίτες. Η αδικαιολόγητη διακοπή χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους που δεν διακόπηκε ούτε στα πιο σκληρά δημοσιονομικά χρόνια των μνημονίων, καταδεικνύει ότι η ΝΔ θέλει να καταργήσει σταδιακά κάθε θεσμό που ωφελεί την κοινωνία και κατέκτησε ο ελληνικός λαός από την δεκαετία του 1980 και εξής. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο ολετήρας του συστήματος Μητσοτάκη με πρόσχημα την πανδημία αμφισβητεί κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση των τελευταίων 40 ετών οδηγώντας τη χώρα σε εποχές που όλοι πιστεύαμε ότι έχουν οριστικά ξεπεραστεί. Τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, είναι ένας θεσμός του κοινωνικού κράτους, έχουν ωφελήσει χιλιάδες πολίτες, προάγουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, διαμορφώνουν θετικά πρότυπα και αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες πληθυσμού. Απαιτούμε να ανακληθεί η αδικαιολόγητη απόφαση του κ Αυγενάκη, ο οποίος μάλιστα επικαλείται την πανδημία ως πρόσχημα σε μια περίοδο που οι περισσότερες των αθλητικών δραστηριοτήτων επαναλειτουργούν. Καλούμε το σύνολο των προοδευτικών πολιτών να μην επιτρέψουν την καταστροφική οπισθοδρόμηση που θέλει να φέρει το σύστημα Μητσοτάκη και να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τις προοδευτικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού».

Δείτε αναλυτικά

ερώτηση 8601.26.08.2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *