Λευτέρης Αβραμάκης: «Να μην απωλέσουν τα νοικοκυριά τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια και οι δικαιούχοι τα Προνοιακά Επιδόματα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων»


Νομοθετική πρωτοβουλία για την άρση των αδικιών που προκαλεί σε νοικοκυριά και στους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις λαϊκές κυρίως γειτονιές ανέλαβαν 49 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, μέσω κατάθεσης σχετικής τροπολογίας στο ΣΝ του ΥΠΕΣ  «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα».

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι με τις νέες αντικειμενικές αξίες καταγράφεται μεσοσταθμική αύξηση 20% στο 55% των περιοχών της χώρας, γεγονός που θέτει πολλά νοικοκυριά και δικαιούχους εκτός των ορίων των περιουσιακών στοιχείων που ορίζει η νομοθεσία για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Α και Β ή για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Η απώλεια όμως των κοινωνικών τιμολογίων ή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ χωρίς στην πραγματικότητα να έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των δικαιούχων, σε μια περίοδο μάλιστα έντονων πληθωριστικών πιέσεων και δραστικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα φτωχοποίησης, εξαθλίωσης και περιθωριοποίησης ευάλωτων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

Με την τροπολογία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εφόσον αυτή υπερψηφιστεί από τη Βουλή,  τα  νοικοκυριά που η αξία της περιουσίας τους αυξήθηκε αποκλειστικά λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, θα εξακολουθούν να δικαιούνται Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια,  Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες και Επίδομα Στέγασης, όπως ακριβώς και πριν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αντίθετα, για τις περιπτώσεις όπου η αντικειμενική αξία των ακινήτων μειώθηκε θα λαμβάνονται υπόψη οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Με τον τρόπο αυτόν θα λαμβάνεται για κάθε αίτηση υπόψη η μικρότερη αξία της ακίνητης περιουσίας (του 2021 ή ‘22, ανάλογα) ώστε οι αιτούντες να μην κινδυνεύουν να χάσουν την ένταξή τους στα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια και στα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Ήδη από το Φλεβάρη είχα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 3388/21.02.2022) με τη συνυπογραφή 33 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός δικαιούχων κινδυνεύει να χάσει κρίσιμα κοινωνικά επιδόματα όχι γιατί αυξήθηκε η περιουσία τους ή βελτιώθηκε η οικονομική τους κατάσταση, αλλά γιατί αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Όλο αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι έκτοτε η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και οι λογαριασμοί τους ρεύματος, έχουν προκαλέσει ασφυξία στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και σε απόγνωση τους πλέον ευάλωτους οικονομικά, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να διορθωθούν οι αδικίες που προκαλούν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Η κυβέρνηση οφείλει να αποδεχτεί την τροπολογία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθώς αυτή άρει τη συγκεκριμένη αδικία. Η απώλεια των κοινωνικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωση των δικαιούχων, ενώ η απώλεια του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου συνιστά οικονομικό στραγγαλισμό των νοικοκυριών που ήταν ενταγμένα σε αυτά με τις προηγούμενες αντικειμενικές αξίες και κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα με εξωφρενικές αυξήσεις στους ούτως ή άλλως υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, χωρίς να έχουν αυξηθεί αντίστοιχα ούτε τα εισοδήματά τους ούτε βέβαια η περιουσία τους».

 

 

Αναλυτικά η τροπολογία:

 

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 

Στο σ/ν του Υπουργείου  Εσωτερικών : «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα».

 

 

Θέμα:  « Σύνδεση περιουσιακών ορίων Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων Ηλεκτρικής Ενέργειας και προνοιακών παροχών σε χρήμα του ΟΠΕΚΑ με αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας ».

 

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την έναρξη εφαρμογής των αυξημένων αντικειμενικών αξιών κατά 20% μεσοσταθμικά  στο 55% των περιοχών της χώρας, και την εκκαθάριση της αξίας της περιουσίας των πολιτών με την πρόσφατη έκδοση του ΕΝΦΙΑ, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που ήταν ενταγμένα σε Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια (ΚΟΤ) με βάση την οικονομική τους κατάσταση, απεντάσσονται. Γίνεται αυτό σήμερα που η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα εκτινάσσουν τις δαπάνες του νοικοκυριού με αποτέλεσμα να τελειώνουν τα εισοδήματά του τη 2η εβδομάδα του μήνα, απειλώντας τα μεσαία στρώματα με φτωχοποίηση και τα αδύναμα με νέα ανθρωπιστική κρίση.

Ομοίως αποκλείονται από προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτοι δικαιούχοι που εξαρτάται η επιβίωσή τους από αυτές.

Ειδικότερα, αποκλείονται από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρ. ΚΕΑ), και έτσι στερούνται το εξαιρετικά χαμηλό ΚΟΤ Α, που είχε δημιουργηθεί το 2018 ειδικά για δικαιούχους ΚΕΑ. Χάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες και το Επίδομα Στέγασης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.

Αιτία είναι ότι στις προϋποθέσεις ένταξης στο ΚΟΤ και χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων περιλαμβάνονται, πέραν από εισοδηματικά κριτήρια, και όρια αξίας ακίνητης  περιουσίας των νοικοκυριών. Οι νέες, αυξημένες αξίες της ακίνητης περιουσίας, όπως εισάγονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ στο ηλεκτρονικό σύστημα αιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ και του ΟΠΕΚΑ, παρόλο που η ακίνητη περιουσία δεν έχει στην πραγματικότητα μεταβληθεί, αποκλείουν τα νοικοκυριά από τα ΚΟΤ Α και Β, το ΕΕΕ (που αυτόματα παραπέμπει στο ΚΟΤΑ Α), το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες και το Επίδομα Στέγασης

Για να αρθεί αυτή η αδικία, πρέπει να αποσυνδεθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας από το ΚΟΤ Β και τα τέσσερα Προνοιακά Επιδόματα. Δηλαδή, τα στοιχεία που μεταφέρονται ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ στις ψηφιακές πλατφόρμες των αιτήσεων προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΟΠΕΚΑ να μην είναι εκείνα των νέων, αυξημένων αντικειμενικών αξιών, αλλά των αξιών που ίσχυαν πριν τις πρόσφατες αυξήσεις. Η αλλαγή αυτή δεν πρόκειται να επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

 

 

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

΄Αρθρο…

 

  1. Στις αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΟΠΕΚΑ, για ένταξη αντίστοιχα, στα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια ΚΟΤ Α και Β και έγκριση των προνοιακών παροχών σε χρήμα: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες και Επίδομα Στέγασης, τις οποίες υποβάλλουν νοικοκυριά που η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους αυξήθηκε αποκλειστικά λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών χωρίς να έχει επέλθει καμία άλλη μεταβολή σε αυτή εντός του 2021, θα λαμβάνονται υπόψη και θα εισάγονται ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ οι αξίες περιουσιακών στοιχείων που εμφανίζονται στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2021.
  2. Στις αιτήσεις για ένταξη στα ΚΟΤ Α και Β και για χορήγηση των αναφερόμενων στην παρ. 1 προνοιακών παροχών σε χρήμα του ΟΠΕΚΑ, τις οποίες υποβάλλουν νοικοκυριά που η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους μειώθηκε αποκλειστικά λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, χωρίς να έχει επέλθει καμία άλλη μεταβολή σε αυτή εντός του 2021, ,θα λαμβάνονται υπόψη και θα εισάγονται ηλεκτρονικά στα ψηφιακά συστήματα του ΔΕΔΔΗΕ και του ΟΠΕΚΑ από την ΑΑΔΕ οι αξίες περιουσιακών στοιχείων που εμφανίζονται στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2022.

 

Αθήνα,  2 Ιουνίου 2022

 

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Φωτίου Θεανώ

Φάμελλος Σωκράτης

Γεροβασίλη Όλγα

Αχτσιόγλου Έφη

Ζαχαριάδης Κώστας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αποστόλου Βαγγέλης

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Γιάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης-Χαράλαμπος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πέρκα Πέτη

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Πάνος

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζανακόπουλος Δημήτρης

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Τσίπρας Γιώργος

Φλαμπουράρης Αλέκος

Χαρίτου Τάκης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *