Λευτέρης Αβραμάκης: «Η κυβέρνηση της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων νοσοκομείων καθυστερεί στην αποπληρωμή των τακτικών εφημεριών ιατρών και λοιπών εργαζομένων του ΕΣΥ»


Με ερώτησή τους στη Βουλή 48 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το ότι δεν έχει ακόμη πληρώσει τις εφημερίες του τελευταίου τριμήνου στους ιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ.

Κατηγορούν μάλιστα την κυβέρνηση ότι εκτός του ότι έχει απλήρωτες τις εφημερίες, με ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 2/6/22, μειώνουν αναδρομικά από 1/4/22, το ποσοστό των πρόσθετων εφημεριών που πραγματοποιούνται λόγω της πανδημίας από το 15% σε 9%, παρά το γεγονός ότι οι εφημερίες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στελέχωσης. Τέλος καταγγέλλουν ότι ενώ έχει θεσμοθετηθεί τον Νοέμβριο του 21 η επιπλέον αμοιβή για κάθε εφημερία που κάνουν οι γιατροί πρώτης γραμμής (παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι) ακόμα δεν έχει καταβληθεί το επιπλέον ποσό στους ιατρούς των παραπάνω ειδικοτήτων.

Οι Βουλευτές ζητούν να εκταμιευτούν τα ποσά και να πληρωθούν οι εφημερίες του προηγούμενου τριμήνου στο προσωπικό του ΕΣΥ, να επανέλθουν οι πρόσθετες εφημερίες στο 15% δεδομένου ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και παρουσιάζει έξαρση στη διάρκεια μάλιστα της θερινής περιόδου και να αποδοθούν οι πρόσθετες αμοιβές που δικαιούνται αλλά δεν παίρνουν οι ιατροί των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν την ενδιαφέρει το δημόσιο σύστημα υγείας και οι λειτουργοί της. Την ίδια στιγμή που ανοίγει διάπλατα τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες ιατρούς (απογευματινά χειρουργεία με επιβάρυνση των πολιτών) απαξιώνει τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ καθυστερώντας υπερβολικά και αδικαιολόγητα την πληρωμή των εφημεριών αλλά και περικόπτοντας αναδρομικά τον αριθμό των εφημεριών που κάνουν επιπρόσθετα των τακτικών εφημεριών που προβλέπονται. Η αναδρομική μάλιστα αυτή περικοπή για ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού θα σημαίνει ότι έχουν πραγματοποιήσει εφημερίες για τις οποίες δεν θα πληρωθούν. Η δε θέσπιση επιπλέον αμοιβής για τους ιατρούς της πρώτης γραμμής, αλλά η μη μέχρι σήμερα καταβολή της, είναι ένα ακόμη απτό παράδειγμα ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλώς δεν στέκεται δίπλα στους ήρωες υγειονομικούς που έδωσαν και δίνουν καθημερινά τη μάχη για να σώσουν ζωές, αλλά με τις πρακτικές και τις πολιτικές που ακολουθεί προτρέπει έμμεσα το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ να ιδιωτεύσει διευκολύνοντας την υλοποίηση του μύχιου νεοφιλελεύθερου πόθου μετάβασης σε ένα αμιγώς ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας».

 

Αναλυτικά η ερώτηση

 

 

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Να πληρωθούν άμεσα εφημερίες, υπερωρίες και λοιπές αμοιβές των ιατρών και των άλλων εργαζομένων του ΕΣΥ»

Απλήρωτες παραμένουν οι εφημερίες των γιατρών ΕΣΥ για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ ήδη διανύουμε τον Ιούνιο και το τρίμηνο λήγει. Έτσι οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες μετά τον Μάρτιο.

Απλήρωτες παραμένουν οι υπερωρίες και εξαιρέσιμα και των άλλων εργαζομένων στο ΕΣΥ για το ίδιο διάστημα.

Οι δικαιολογίες που επιστράτευσε ο κ. Πλεύρης στη Βουλή προκειμένου να εξηγήσει την καθυστέρηση είναι ανυπόστατες. Επικαλέστηκε την ανάγκη κατάθεσης τροπολογίας, ώστε να πληρωθούν και οι εφημερίες στα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ είναι γνωστό πως αυτά λειτουργούν εδώ και δυόμισι χρόνια, συνεπώς υπήρχε επαρκέστατος χρόνος να διευθετηθεί όποιο ζήτημα υπήρχε στην καταβολή εφημεριών.

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει και με τις πρόσθετες εφημερίες, τις οποίες αναγκαστικά πραγματοποιούν οι γιατροί, λόγω των κενών στελέχωσης. Ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας το ποσοστό των προσθέτων εφημεριών είχε ανέλθει στο 15% των τακτικών, με ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 2/6/22 το ποσοστό αυτό αναδρομικά από 1/4/22 μειώνεται σε 9%, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εφημερίες με το προγενέστερο ποσοστό και συνεπώς πρέπει να υπάρξει περικοπή, ώστε να είναι δυνατή η καταβολή τους.

Τέλος, η επιπλέον αμοιβή ανά εφημερία για τους γιατρούς των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής (παθολόγοι, αναισθησιολόγοι πνευμονολόγοι), ενώ προβλήθηκε ως σημαντική παρέμβαση για τα κενά στελέχωσης του ΕΣΥ, αποδεικνύει την παντελή αναξιοπιστία της κυβέρνησης, αφού θεσμοθετήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, αλλά δεν έχει ακόμη καταβληθεί.

Επειδή αυτή η καθυστέρηση μηνών στην καταβολή εφημεριών, υπερωριών και εξαιρέσιμων είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια και προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό

Επειδή η αναδρομική μείωση των προσθέτων εφημεριών συνεπάγεται περικοπή δεδουλευμένων, αποδεικνύοντας αναξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας απέναντι τους λειτουργούς υγείας

Επειδή η καθυστέρηση καταβολής της επιπλέον αμοιβής ανά εφημερία σε συγκεκριμένες ειδικότητες προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά για τα οποία πανηγύριζε η κυβέρνηση

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Πότε προτίθεται το υπουργείο Υγείας να εκταμιεύσει κονδύλια για τις εφημερίες του 2ου τριμήνου και αν σκοπεύει να ακολουθήσει την ίδια τακτική καθυστερήσεων για τις εφημερίες του 3ου τριμήνου, τις οποίες οφείλει σύντομα να εκταμιεύσει;
  2. Εάν σκοπεύει να επαναφέρει το ποσοστό 15% στις πρόσθετες εφημερίες, αφού η πανδημία συνεχίζεται και μάλιστα εμφανίζει έξαρση εν μέσω θέρους;
  3. Πότε προτίθεται να καταβάλλει την επιπλέον αμοιβή στις εφημερίες συγκεκριμένων ειδικοτήτων, την οποία το υπουργείο Υγείας νομοθέτησε τον Νοέμβριο του προηγουμένου έτους;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Ξανθός Ανδρέας

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Ειρήνη

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *