Ερώτηση Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή: Τί μέλλει γενέσθαι με τους εργαζομένους στην καθαριότητα του ΔΙΠΑΕ;


Το ζήτημα της λήξης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα του ΔΙΠΑΕ καθώς και της ανάθεσης της σχετικής υπηρεσίας σε εργολάβο αναδεικνύει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Λευτέρης Αβραμάκης. Την ερώτηση συνυπογράφουν 19 ακόμη βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρονται αρχικά στη λήξη των ως άνω συμβάσεων την 31.03.2023 και στο ενδεχόμενο να μείνει το ΔΙΠΑΕ χωρίς προσωπικό καθαριότητας μετά το χρονικό σημείο αυτό και μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργολάβο ανάδοχο, όποτε αυτή γίνει. Είναι αναγκαία, λοιπόν, η παράταση των συμβάσεων των μέχρι σήμερα εργαζομένων, ώστε να μη μείνει χωρίς καθαριότητα το ΔΙΠΑΕ. Επιπλέον, οι βουλευτές ρωτούν το αρμόδιο Υπουργείο τί πρόκειται να γίνει με τους 72 εργαζομένους στην καθαριότητα του ΔΙΠΑΕ μόλις τελειώσουν οι συμβάσεις τους.

Εν συνεχεία, οι βουλευτές θέτουν το ζήτημα της πολιτικής της κυβέρνησης να αναθέτει σε ιδιώτες εργολάβους – εταιρείες την παροχή υπηρεσιών σε κρατικές δομές αντί της απευθείας πρόσληψης σε αυτές φυσικών προσώπων ως εργαζομένων που κοστίζουν κατά κανόνα λιγότερο και εργάζονται σε μόνιμη βάση με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μάλιστα, και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΙΠΑΕ σε επιστολή του προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ η καθαριότητα του Πανεπιστημίου, ως μόνιμη λειτουργική ανάγκη, πρέπει να ικανοποιείται μόνο μέσω της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, θέση που υιοθετεί ιστορικά και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καλώντας εν προκειμένω το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να ακολουθήσει αυτή την πολιτική, που προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.  Την ερώτηση συνυπογράφουν μαζί με το Λευτέρη Αβραμάκη οι  Αναγνωστοπούλου Σία, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γκαρά Νατάσα, Ελευθεριάδου Τάνια, Ζουράρις Κώστας, Ηγουμενίδης Νίκος, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαηλιού Γιώργος, Πούλου Γιώτα, Σκουρλέτης Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Φάμελλος Σωκράτης, Φωτίου Θεανώ, Χρηστίδου Ραλλία.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2023

 

Ερώτηση

 

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

  

Θέμα: Τί πρόκειται να γίνει με το ζήτημα της καθαριότητας και με τους εργαζομένους στον τομέα αυτό στο ΔΙΠΑΕ;

 

Στις 31.03.2023 λήγουν οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα του ΔΙΠΑΕ. Ακόμη δεν έχει υπάρξει, όμως, σχετική ενημέρωση αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την καθαριότητα του ιδρύματος μέχρι να ξεκινήσει ο εργολάβος καθώς και όσον αφορά στις τύχες 72 συνολικά εργαζομένων, που μένουν ξεκρέμαστοι μετά την λήξη των συμβάσεών τους. Η προοπτική της ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολάβο αναμένεται, όπως φαινεται, να οδηγήσει στην ανεργία τους συμβασιούχους αυτούς που εργάζονται εδώ και χρόνια στο ΔΙΠΑΕ.

Μέχρι, λοιπόν, να εφαρμοστεί μια οριστική λύση για το ζήτημα της καθαριότητας και για να μην μείνουν 72 άνθρωποι στο δρόμο είναι  αναγκαίο να δρομολογήσει το Υπουργείο την παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων, ώστε να μην μείνει περαιτέρω χωρίς καθαριότητα το ΔΙΠΑΕ ούτε μία ημέρα.

Το κυριότερο όλων ασφαλώς είναι το εξής: όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΙΠΑΕ προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ η καθαριότητα του Πανεπιστημίου, ως μόνιμη λειτουργική ανάγκη, πρέπει να ικανοποιείται μόνο μέσω της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Εξάλλου, είναι αποδεδειγμένο πως οι εργολάβοι κοστίζουν σταθερά ακριβότερα στο Δημόσιο ενώ πλειοψηφικό είναι το φαινόμενο της παραβίασης θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων από αυτούς κατά την πρόσληψη και απασχόληση των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο στη συνέχεια να δρομολογηθούν διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με συμβάσεις εργασίας απευθείας με το ΔΙΠΑΕ κι όχι η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους.

 

Επειδή οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα του ΔΙΠΑΕ λήγουν την 31.03.2023.

Επειδή δεν έχει υπάρξει σχετική ανακοίνωση για το αν θα δοθεί παράταση στις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις, γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο το ΔΙΠΑΕ να μείνει χωρίς καθαριότητα για κάποιο διάστημα.

Επειδή το ζήτημα της καθαριότητας αφορά μια μόνιμη λειτουργική ανάγκη και για το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί λύση με τη μόνιμη  πρόσληψη εργαζομένων απευθείας από το ΔΙΠΑΕ με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Επειδή η ανάθεση της καθαριότητας του ΔΙΠΑΕ σε εργολάβους υπολογίζεται ως επαχθέστερη για τα δημόσια οικονομικά, αφού κοστίζει περισσότερο στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα δεν διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Ερωτάται η κ Υπουργός:

  1. Τί προτίθεται να κάνει η Υπουργός αναφορικά με τους 72 εργαζομένους στην καθαριότητα που έχουν συμβάσεις εργασίας με το ΔΙΠΑΕ εδώ και χρόνια κι αναμένεται να απολυθούν μετά την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους;
  2. Γιατί επιμένει στην πολιτική των εργολάβων που κοστίζει στο Δημόσιο περισσότερο από ότι η πρόσληψη εργαζομένων απευθείας από το ΔΙΠΑΕ;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Σϊα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Νατάσα

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Σκουρλέτης Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *