Ερώτηση Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή: «Σε απόγνωση οι παραγωγοί πατάτας στην Άνω Βροντού και την Ορεινή Σερρών – Θα στηρίξει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τους καλλιεργητές και την ελληνική παραγωγή πατάτας;»


 

Την απόγνωση των παραγωγών πατάτας στην Άνω Βρντού και την Ορεινή ανέδειξε με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή 12 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητώντας από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τη στήριξη των παραγωγών.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι οι καλλιεργητές πατάτας της ΠΕ Σερρών βρίσκονται σε μια διαρκή κρίση καθώς παραμένει αδιάθετη η παραγωγή τους σχεδόν στο σύνολό της, καθώς οι τιμές που προσφέρουν οι έμποροι για την απορρόφηση της πατάτας είναι χαμηλότερες του κόστους παραγωγής. Το πρόβλημα οξύνεται από τη ραγδαία άνοδο του κόστους παραγωγής και αποθήκευσης της πατάτας αλλά και από τις αθρόες εισαγωγές πατάτας κυρίως από την Αίγυπτο και την Τουρκία.

Η οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι καλλιεργητές πατάτας στην ΠΕ Σερρών, οδηγεί όλο και περισσότερους στην εγκατάλειψη της παραγωγής πατάτας. Οι άνευ ορίων εισαγωγές από τρίτες χώρες, οι παράνομες ελληνοποιήσεις και κυρίως η με ευθύνη της κυβέρνησης εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με την μη απορρόφηση της παραγωγής, συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή των παραγωγών.

Οι Βουλευτές ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών από το ΥΠΑΑΤ για την απορρόφηση της παραγωγής, τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις και ανάπτυξη πολιτικών ώστε οι εισαγωγές πατάτας να λειτουργούν συμπληρωματικά στις ανάγκες εφοδιασμού της χώρας και όχι το αντίστροφο που ισχύει σήμερα.

Την ερώτηση του Λευτέρη Αβραμάκη συνυπογράφουν οι: Αλεξιάδης Τρύφων, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Κασιμάτη Νίνα, Μάλαμα Κυριακή, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαηλιού Γιώργος, Πούλου Γιώτα, Σκούφα Μπέττυ και Τελιγιορίδου Ολυμπία.

 

Αναλυτικά η ερώτηση

 

 

Σέρρες, 27 Μαρτίου 2023 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Σε απόγνωση οι καλλιεργητές πατάτας στην Άνω Βροντού και την Ορεινή Σερρών – Θα στηρίξει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τους παραγωγούς και την ελληνική παραγωγή πατάτας;»

Σε μια διαρκή κρίση βρίσκονται οι καλλιεργητές πατάτας του Νομού Σερρών και κυρίως οι κάτοικοι της Άνω Βροντούς και της Ορεινής, όπου η καλλιέργεια πατάτας είναι το κύριο γεωργικό προϊόν. Για μια ακόμη διαδοχική χρονιά σχεδόν στο σύνολό της η παραγωγή βρίσκεται αδιάθετη παρά το γεγονός ότι οι πατάτες Άνω Βροντούς είναι από τις ποιοτικότερες ποικιλίες πατάτας της χώρας μας.

Η έλλειψη οποιασδήποτε πολιτικής ελέγχου της αλυσίδας εφοδιασμού, η πλήρης έλλειψη κανόνων και οι ιδεοληψίες περί αυτορρύθμισης της αγοράς, καθιστούν τους τοπικούς παραγωγούς ομήρους ενός καρτέλ εμπορίας που επιδιώκει να αγοράσει τις πατάτες σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής και όταν αυτό δεν συμβαίνει καλύπτει τις ανάγκες εφοδιασμού με αθρόες εισαγωγές από την Αίγυπτο αλλά και την Τουρκία.

Η οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι καλλιεργητές πατάτας στην ΠΕ Σερρών, οδηγεί όλο και περισσότερους στην εγκατάλειψη της παραγωγής πατάτας. Οι άνευ ορίων εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες, οι παράνομες ελληνοποιήσεις και κυρίως η με ευθύνη της κυβέρνησης εκτόξευση του κόστους παραγωγής αλλά και ασφαλούς αποθήκευσης προϊόντων όπως η πατάτα, σε συνδυασμό με την μη απορρόφηση της παραγωγής, συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή των παραγωγών.

ΕΠΕΙΔΗ η παραγωγή πατάτας στην ΠΕ Σερρών κινδυνεύει με αφανισμό

ΕΠΕΙΔΗ είναι αναγκαία η εφαρμογή πολιτικών που θα διασφαλίζουν την απορρόφηση της ελληνικής παραγωγής πατάτας αλλά και της οικονομικής βιωσιμότητας των καλλιεργητών ώστε να μην αναγκάζονται να πωλούν κάτω του κόστους παραγωγής

ΕΠΕΙΔΗ η αισχροκέρδεια όσων «βαφτίζουν» τις πατάτες εισαγωγής ελληνικές πολλαπλασιάζεται τα τελευταία δύο χρόνια λόγω ελλιπούς ελέγχου της αγοράς

ΕΠΕΙΔΗ το κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας των γενικότερων πολιτικών της κυβέρνησης ιδίως στην ενέργεια

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να απορροφήθει το σύνολο της παραγωγής πατάτας σε τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αποφέρουν κέρδη στους καλλιεργητές;
  2. Ποιες πολιτικές προτίθεται να εφαρμόσει προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής;
  3. Πώς και πότε θα ενισχύσει τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις;
  4. Πώς θα στηρίξει την ελληνική πατάτα ώστε οι εισαγωγές από τρίτες χώρες να λειτουργούν συμπληρωματικά στις ανάγκες εφοδιασμού της αγοράς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Σκούφα Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *