Ερώτηση Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή: «Συνεχίζεται η απαξίωση του ΕΦΚΑ μέσω της υποστελέχωσης και της ταλαιπωρίας των πολιτών»


 

Την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας καταγγέλλει  με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή  21 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χαρακτηρίζοντας συνειδητή πολιτική επιλογή την απαξίωση του ΕΦΚΑ μέσω της υποστελέχωσης που έχει ως συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών.

Οι Βουλευτές με αφορμή επιστολή του Δημάρχου Βισαλτίας. Αθ. Μασλαρινού, όπου απευθύνεται έκκληση για την στελέχωση του Αποκεντρωμένου Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης Νιγρίτας, μετά τον πολλαπλασιασμό του όγκου εργασιών που καλούνται να διεκπεραιώσουν οι υπάλληλοι λόγω της κατάργησης των ανταποκριτών του ΟΓΑ, επαναφέρουν το αίτημα για την άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ τόσο στην Διεύθυνση των Σερρών και τα αποκεντρωμένα τμήματα αυτής όσο και στο σύνολο των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα. Υπενθυμίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει την διοίκηση του ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας για τα προβλήματα που δημιουργεί η κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ (Αρ. Πρωτ. Ερ. 2891/02.02.2022), καθώς και τον πρόσθετο όγκο εργασίας που συνεπάγονται τα διαρκή λάθη του ΕΦΚΑ όπως αυτό με τον χαρακτηρισμό συλλήβδην ως ανασφάλιστων των ελεύθερων επαγγελματιών ανεξάρτητα εάν είχαν ή όχι οφειλές στον Οργανισμό (Αρ. Πρωτ. Ερ. 3924/15.03.2022). Παράλληλα, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για διαρκείς αποτυχημένες προσπάθειες δήθεν εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ και βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών, με πιο πρόσφατη τη θέσπιση της «σύνταξης στο περίπου» που θα πολλαπλασιάσει τον όγκο δουλειάς των υπαλλήλων αλλά και τη δυσαρέσκεια των πολιτών όταν θα διαπιστώσουν ότι θα λαμβάνουν πολύ μικρότερες συντάξεις από αυτές που δικαιούνται και θα πρέπει να περιμένουν έως και πέντε χρόνια για να πάρουν τη σωστή σύνταξη.

Οι Βουλευτές επικαλούνται τις δημόσιες απαντήσεις του Υπουργείου Εργασίας σε ερώτηση του Λευτέρη Αβραμάκη και ομάδας Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (Αρ. Πρωτ. Ερ. 2891/02.02.2022), ως απόδειξη της συνειδητής εκ μέρους της κυβέρνησης υποστελέχωσης του ΕΦΚΑ, αφού όπως προκύπτει  το 2021 επρόκειτο να προσληφθούν συνολικά στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ 173 νέοι υπάλληλοι, ενώ με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το Νοέμβριο του 2021 θα προσληφθούν ακόμα 220 νέοι υπάλληλοι το 2022. Μόνο το 2021 όμως, αποχώρησαν συνολικά 670 υπάλληλοι, ενώ η πρόβλεψη για αποχώρηση μόλις 40 υπαλλήλων το 2022 μάλλον δεν εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία, δεδομένου ότι είναι τέτοια η επιβάρυνση των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που αποζητούν την έξοδο από τις υπηρεσίες ακόμα και με απώλεια ορισμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.

Ο προγραμματισμός προσλήψεων επομένως που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για δύο χρονιές (2021 και 2022), ενώ ήταν ήδη εμφανές το μεγάλο κύμα αποχωρήσεων των υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ, αποδεικνύει ότι σκοπίμως η κυβέρνηση δεν στελεχώνει με τον κατάλληλο αριθμό υπαλλήλων τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και «επενδύει» στην ταλαιπωρία των πολιτών, προκειμένου να προχωρήσει έτι περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ χαρακτηρίζοντας παράλληλα  ως ακατάλληλους τους μόνιμους υπαλλήλους που δίνουν πραγματικά καθημερινά μια άνιση μάχη για να ανταποκριθούν και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Οι Βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό να απαντήσει για το πόσες από τις προγραμματισμένες προσλήψεις των ετών 2021 και 2022 έχουν πραγματοποιηθεί, πόσοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ έχουν καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης εντός του 2022 και αν υπάρχουν προβλέψεις ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού συνολικά στον ΕΦΚΑ του Νομού Σερρών ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα στο σύνολό τους οι ασφαλισμένοι.

Την ερώτηση του Λευτέρη Αβραμάκη, συνυπογράφουν οι: Αναγνωστοπούλου Σία, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσης, Κασιμάτη Νίνα , Καφαντάρη Χαρά, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Μπαλάφας Γιάννης, Μπάρκας Κώστας, Παπαηλιού Γιώργος, Παπανάτσιου Κατερίνα, Πούλου Γιώτα, Σαρακιώτης Γιάννης, Σπίρτζης Χρήστος, Συρμαλένιος Νίκος, Τσίπρας Γιώργος και Φάμελλος Σωκράτης.

 

Αναλυτικά η ερώτηση

 

Σέρρες, 19  Μαΐου 2022

Ερώτηση

  • Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πολιτικές της καθιστά αδύνατον για τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Το Παράδειγμα του Νομού Σερρών»

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του πρόσθετου φόρτου εργασίας που προκαλεί η κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ (Αρ. Πρωτ. 2891/02.02.2022), με αφορμή σχετική επιστολή του Δημάρχου Βισαλτίας, Αθ. Μασλαρινού, με την οποία απευθύνει έκκληση για την κατάλληλη στελέχωση του Αποκεντρωμένου Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης Νιγρίτας. Η κατάργηση των 14 ανταποκριτών του ΟΓΑ που κάλυπταν τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Βισαλτίας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τους μόλις δύο υπαλλήλους που είναι το τοποθετημένοι στο κατάστημα της Νιγρίτας. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη για τους πολίτες όταν κάποιος υπάλληλος πάρει άδεια και απουσιάζει.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στις υπηρεσίες της Τοπικής Διεύθυνσης του e-ΕΦΚΑ στην πόλη των Σερρών, όπου οι υπάλληλοι δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τα αυξανόμενα αιτήματα  και ανάγκες των πολιτών, που πολλαπλασιάζονται μάλιστα με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΕΦΚΑ που διαρκώς αποστέλλει οδηγίες και εγκυκλίους για να διορθώσει λάθη ή παραλείψεις της, να ερμηνεύσει και να αναθεωρήσει ακόμα και πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις. Χαρακτηριστικό είναι το «λάθος» που εμφάνιζε το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών ως ανασφάλιστους (Αρ. Πρωτ. Ερ. 3924/15.03.2022) γεγονός που συσσώρευσε χιλιάδες επαγγελματίες στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Σερρών και όχι μόνο για να διαπιστώσουν τι έχει γίνει και να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, να υποβαθμίσουν συστηματικά τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ώστε να μειώνονται και οι περιπτώσεις αντιδράσεων στην σταδιακή ιδιωτικοποίησή του είναι ήδη σαφής σε μια σειρά πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης, με έσχατη την θέσπιση της «σύνταξης στο περίπου» που ακυρώνει στην πράξη την αποτυχημένη πολιτική των ιδιωτών λογιστών και δικηγόρων που θα έβγαζαν τη σύνταξη σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η «καινοτομία της σύνταξης στο περίπου» θα πολλαπλασιάσει τον όγκο εργασίας των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ καθώς και τη δυσαρέσκεια των πολιτών όταν και θα διαπιστώσουν ότι η νέα τους σύνταξη θα είναι σημαντικά μειωμένη από αυτή που δικαιούνται και ότι θα χρειάζονται έως και πέντε χρόνια για τη διασταύρωση των στοιχείων και την τελική απόδοση της σωστής σύνταξης στους δικαιούχους.

Η πλέον όμως επίσημη παραδοχή ότι η κατάσταση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα είναι ακόμη χειρότερη τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους εργαζόμενους, αποτυπώνεται ευκρινώς στην απάντηση του Υπουργείου Εργασίας για τον αν επαρκεί το προσωπικό στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στο Νομό Σερρών για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών (Αρ. Πρωτ. 2891/02.02.2022).

Μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντά ότι, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το Σεπτέμβριο του 2020, επρόκειτο να προσληφθούν το 2021 συνολικά στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ 173 νέοι υπάλληλοι, ενώ με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το Νοέμβριο του 2021 θα προσληφθούν ακόμα 220 νέοι υπάλληλοι το 2022. Μόνο το 2021 όμως, αποχώρησαν συνολικά 670 υπάλληλοι, ενώ η πρόβλεψη για αποχώρηση μόλις 40 υπαλλήλων το 2022 μάλλον δεν εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία, δεδομένου ότι είναι τέτοια η επιβάρυνση των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που αποζητούν την έξοδο από τις υπηρεσίες ακόμα και με απώλεια ορισμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.

Ο προγραμματισμός προσλήψεων επομένως που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για δύο χρονιές (2021 και 2022), ενώ ήταν ήδη εμφανές το μεγάλο κύμα αποχωρήσεων των υπαλλήλων από τον ΕΦΚΑ, αποδεικνύει ότι σκοπίμως η κυβέρνηση δεν στελεχώνει με τον κατάλληλο αριθμό υπαλλήλων τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και «επενδύει» στην ταλαιπωρία των πολιτών, προκειμένου να προχωρήσει έτι περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ χαρακτηρίζοντας παράλληλα  ως ακατάλληλους τους μόνιμους υπαλλήλους που δίνουν πραγματικά καθημερινά μια άνιση μάχη για να ανταποκριθούν και εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

ΕΠΕΙΔΗ η υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ στο Νομό Σερρών και όχι μόνο αποδεικνύεται συνειδητή πολιτική απόφαση στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης να απαξιώσει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

ΕΠΕΙΔΗ η κυβέρνηση της ΝΔ διαρκώς δυσχεραίνει τις συνθήκες εργασίας των μόνιμων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ

ΕΠΕΙΔΗ η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού από την κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών προκαλεί μια πανσπερμία αντιθετικών διατάξεων που καθιστούν ακόμα χειρότερη την πραγματικότητα που βιώνουν πολίτες και υπάλληλοι

ΕΠΕΙΔΗ οι περιφερειακές τοπικές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ, όπως αυτή των Σερρών, καθώς και τα αποκεντρωμένα τμήματα κοινωνικής ασφάλισης, όπως αυτό της Νιγρίτας, χρειάζονται άμεσα στελεχιακή ενίσχυση με μόνιμους υπαλλήλους

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Έχουν πραγματοποιηθεί οι προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων που αφορούν στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2021 και αν ναι που τοποθετήθηκαν οι 173 υπάλληλοι που προβλέπονταν;
  2. Πότε θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις νέων μόνιμων υπαλλήλων που αφορά στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2022 και που προβλέπεται να τοποθετηθούν οι νέοι υπάλληλοι;
  3. Πόσες νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης υπαλλήλων του ΕΦΚΑ έχουν κατατεθεί εντός του 2022;
  4. Υπάρχει η πρόβλεψη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού συνολικά του ΕΦΚΑ στο Νομό Σερρών ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και να μπορούν οι υπηρετούντες υπάλληλοι να ανταποκριθούν στον διαρκώς διογκούμενο φόρτο εργασίας;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Γιάννης

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *