Ερώτηση Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή: «Να εξευρεθούν από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους τα χρήματα για τη διάσωση του κτιρίου του Ορφέα στην πόλη των Σερρών»


 

Την ολική ανακαίνιση και αναπαλαίωση του ιστορικού κτιρίου του Ορφέα στην πόλη των Σερρών ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης με τη συνυπογραφή έντεκα ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι το κτίριο του Ομίλου Ορφέα στις Σέρρες εγκαινιάστηκε το 1909 και διασώθηκε από πολλές καταστροφές που έπληξαν την πόλη στη νεότερη ιστορία της. Για πολλά χρόνια υπήρξε το μοναδικό σημείο αναφοράς για το σύνολο των πολιτισμικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων των Σερραίων και από το 1994 έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το κτίριο έχει ιδιαίτερη πολιτισμική αξία αφού η πρόσοψή του είναι αντίγραφο του Α’ ορόφου του κτιρίου της Όπερας της Βιέννης.

Η ιδιοκτησία του κτιρίου ανήκει στον ιστορικό Όμιλο Ορφέα, ο οποίος όμως πλέον δεν έχει τα απαιτούμενα έσοδα, λόγω των επάλληλων οικονομικών κρίσεων και της μείωσης του πληθυσμού των Σερρών, για να μπορεί απρόσκοπτα να εκτελεί όλες τις αναγκαίες εργασίες συντήρησής του. Η τελευταία  ουσιώδης συντήρηση του κτιρίου ολοκληρώθηκε περισσότερο από δέκα χρόνια πριν, χάρη στην κινητοποίηση απλών πολιτών και σε δωρεά ιδιώτη και έκτοτε οι μόνες παρεμβάσεις που γίνονται στο κτίριο αφορούν αποκατάσταση ζημιών χωρίς να γίνεται ορθή συντήρηση για τη διατήρηση του κτιρίου. Τα έσοδα πλέον του Ομίλου μετά βίας αρκούν για την κάλυψη των ανελαστικών εξόδων του κτιρίου, ήτοι ΔΕΚΟ και φορολογικές επιβαρύνσεις.

Οι Βουλευτές ζητούν από το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών για τη διάσωση, ολική ανακαίνιση και αναπαλαίωση του κτιρίου του Ορφέα, εντάσσοντάς το σε κάποιο εθνικό ή ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες και να σωθεί το ιστορικό αυτό μνημείο της πόλης των Σερρών. Τέλος ζητούν τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ετήσιας χρηματοδότησης του Ομίλου Ορφέα ώστε αυτός να βγει από τη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του κτιρίου που ανακύπτουν κάθε φορά.

Την ερώτηση του Λευτέρη Αβραμάκη συνυπογράφουν οι: Αναγνωστοπούλου Σία, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Γκιόλας Γιάννης, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Παπαδόπουλος Σάκης, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σκούφα Μπέττυ, Φάμελλος Σωκράτης και Φωτίου Θεανώ.

Αναλυτικά η ερώτηση

 

 

 

Σέρρες, 24 Φεβρουαρίου 2023 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θέμα: «Το ιστορικό κτίριο του Ομίλου «Ορφέα» Σερρών στην πόλη των Σερρών χρειάζεται ολική ανακαίνιση και αναπαλαίωση»

Στο κέντρο της πόλης των Σερρών, βρίσκεται το ιστορικό κτίριο του Ορφέα, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1909 και φέτος κλείνει 114 χρόνια ιστορίας. Το κτίριο, το οποίο ανήκει στον ιστορικό Όμιλο «Ορφέας» Σερρών, έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2246/43011/5-8-1994, ενώ ως ζώνη προστασίας του μνημείου έχει οριστεί ο αύλειος χώρος του κτιρίου. Το κτίριο του «Ορφέα» ακολουθώντας την ιστορία της πόλης των Σερρών έχει υποστεί πολλές καταστροφές από λεηλασίες και εμπρησμούς από το 1909 που εγκαινιάστηκε. Κάθε φορά όμως χάρη στα μέλη του Ομίλου και το σύνολο των Σερραίων διασωζόταν αποτελώντας  για πολλά χρόνια, τη μόνη αίθουσα που φιλοξενούσε όλες τις πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις των Σερραίων.

Τα τελευταία όμως χρόνια λόγω των επάλληλων οικονομικών κρίσεων, της συρρίκνωσης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο Νομό Σερρών, της μείωσης του πληθυσμού και της εν γένει οικονομικής κατάστασης, τα έσοδα του Ομίλου «Ορφέα» Σερρών έχουν περιοριστεί δραματικά. Η τελευταία ουσιώδης συντήρηση του κτιρίου ολοκληρώθηκε περισσότερο από δέκα χρόνια πριν, χάρη στην κινητοποίηση απλών πολιτών και σε δωρεά ιδιώτη και έκτοτε οι μόνες παρεμβάσεις που γίνονται στο κτίριο αφορούν αποκατάσταση ζημιών χωρίς να γίνεται ορθή συντήρηση για τη διατήρηση του κτιρίου. Τα έσοδα πλέον του Ομίλου μετά βίας αρκούν για την κάλυψη των ανελαστικών εξόδων του κτιρίου, ήτοι ΔΕΚΟ και φορολογικές επιβαρύνσεις.

Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί είναι βέβαιο ότι το ιστορικό αυτό μνημείο των Σερρών, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της πόλης και τις μνήμες των Σερραίων θα καταστραφεί καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη και ακριβή την όποια μελλοντική αποκατάστασή του.

ΕΠΕΙΔΗ το κτίριο του Ομίλου «Ορφέα» Σερρών στο κέντρο των Σερρών έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο

ΕΠΕΙΔΗ το κτίριο του Ομίλου «Ορφέα» Σερρών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της πόλης των Σερρών

ΕΠΕΙΔΗ η πρόσοψη του κτιρίου είναι αντίγραφο του Α’ ορόφου του κτιρίου της Όπερας της Βιέννης και επομένως έχει ιδιαίτερη πολιτισμική αξία η διάσωσή του

ΕΠΕΙΔΗ τα έσοδα του Ομίλου «Ορφέα» Σερρών δεν επαρκούν για να γίνει η αναγκαία ολική ανακαίνιση και αναπαλαίωση του ιστορικού αυτού μνημείου

ΕΠΕΙΔΗ το κτίριο του Ομίλου «Ορφέα» Σερρών έχει διασωθεί πολλών καταστροφών που έπληξαν την πόλη και θα ήταν άδικο να καταστραφεί λόγω έλλειψης πόρων συντήρησης και ανακαίνισης

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες μελέτες και να εντάξει το κτίριο του Ομίλου «Ορφέα» Σερρών σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων, ώστε να εξασφαλιστεί η διάσωση και η διατήρησή του;
  2. Προτίθεται να διερευνήσει τις δυνατότητες ετήσιας επιχορήγησης του Ομίλου «Ορφέα» Σερρών, ως ιστορικού και πολιτιστικού Ομίλου των Σερρών ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και οι δυνατότητές του να καλύπτει τις ανάγκες του κτιρίου που προκύπτουν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Γκιόλας Γιάννης

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκούφα Μπέττυ

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *