Ερώτηση Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή: «Να μην επιβληθεί πρόστιμο για το 2021 και να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μπορούν όλοι να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα mydata»


 

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την εφαρμογή mydata,  αναδεικνύει με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή  33  ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ζητώντας να δοθεί πρόσθετη παράταση και να μην επιβληθεί το πρόστιμο που προβλέπεται για το 2021 στους επαγγελματίες που δεν κατόρθωσαν να διαβιβάσουν σωστά και έγκαιρα τα δεδομένα των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η εφαρμογή τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων και αποστολής των δεδομένων στην εφορία ψηφιακά, είναι σύνθετη, απαιτεί εξοικείωση και στην παρούσα συγκυρία συνεπάγεται αυξημένο κόστος για τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να προσφύγουν σε λογιστές για την ορθή αποτύπωση των δεδομένων τους στα ηλεκτρονικά βιβλία. Ταυτόχρονα και οι λογιστές αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων με την εφαρμογή ενώ την ίδια στιγμή, ο όγκος εργασίας που αναλαμβάνουν έχει πολλαπλασιαστεί  με αποτέλεσμα να μην μπορούν  να ανταποκριθούν έγκαιρα στο σύνολο των υποχρεώσεων των πελατών που εξυπηρετούν.

Οι ίδιοι μάλιστα οι φοροτεχνικοί βρίσκονται ακόμα σε στάδιο εκπαίδευσης στη χρήση της εφαρμογής, καθώς αυτή χαρακτηρίζεται πολύπλοκη, αναγκάζοντας τους φοροτεχνικούς να αφιερώνουν πολλές εργατοώρες αναζητώντας λύσεις σε εξατομικευμένες πολλές φορές ανάγκες των πελατών τους.

Η μη εξοικείωση όμως με το νέο σύστημα μεταβίβασης δεδομένων, προκαλεί πέραν των άλλων, μεγάλο φόβο στους επαγγελματίες για τον κίνδυνο επιβολής προστίμου στις επιχειρήσεις τους για λάθη ή παραλείψεις στη διαβίβαση των παραστατικών.

Οι Βουλευτές ζητούν να παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους η υποχρέωση μεταβίβασης των δεδομένων για το 2021, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος εξοικείωσης και ορθής αποτύπωσης των δεδομένων και ταυτόχρονα ζητούν να μην επιβληθεί πρόστιμο σε καμία επιχείρηση για παραλείψεις στην καταγραφή των παραστατικών καθώς είναι μια νέα υποχρέωση των επιχειρήσεων και είναι εύλογη η ύπαρξη μεταβατικής περιόδου ώστε να μπορεί το σύνολο των εμπλεκόμενων να ανταποκριθεί χωρίς προβλήματα στις νέες υποχρεώσεις.

Την ερώτηση του Λευτέρη Αβραμάκη, συνυπογράφουν οι: Αραχωβίτης Σταύρος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γκαρά Νατάσα, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηγουμενίδης Νίκος, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσης, Κασιμάτη Νίνα, Κάτσης Μάριος, Καφαντάρη Χαρά, Κόκκαλης Βασίλης, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή , Μαμουλάκης Χάρης, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κώστας, Μπουρνούς Γιάννης , Μωραΐτης Θάνος, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπανάτσιου Κατερίνα, Πέρκα Πέτη, Πολάκης Παύλος, Πούλου Γιώτα, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σκουρλέτης Πάνος, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Τόλκας Άγγελος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Χρηστίδου Ραλλία και Ψυχογιός Γιώργος.

 

Αναλυτικά η ερώτηση

 

Σέρρες, 16 Ιουνίου 2022

 

Ερώτηση

                                                Προς τους Υπουργούς  – Οικονομικών

  • Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

Θέμα: Παράταση προθεσμίας διαβίβασης δεδομένων στο MyDATA και μη επιβολή προστίμου για το έτος 2021.

 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων έχει προκαλέσει από την έναρξη ισχύος της γενικότερη αναστάτωση στον επαγγελματικό βίο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Η υποχρεωτική πλέον ηλεκτρονική διαβίβαση των παραστατικών στο myDATA προκαλεί πονοκεφάλους στους ανθρώπους της αγοράς, που επιφορτίζονται με μια ακόμη υποχρέωση ή αναγκάζονται να επιβαρυνθούν με το κόστος της ανάθεσης σε λογιστή της διεκπεραίωσης αυτής της διαδικασίας. Σημειωτέον, πως ακόμη η πλειοψηφία των φοροτεχνικών είναι σε διαδικασία εκπαίδευσης αναφορικά με το σύστημα, αφού δεν ήταν εφικτή η εξοικείωση μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα – τον περασμένο Οκτώβρη ξεκίνησε η λειτουργία της εφαρμογής. Περαιτέρω, η απειλή επιβολής προστίμων για την παράλειψη της διαβίβασης των παραστατικών στην εφαρμογή σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα του συστήματος προκαλεί επιπλέον ανησυχία κι ανασφάλεια σε επιχειρηματίες κι ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την ελληνική οικονομία, την ώρα που μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες κι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκτίναξη του πληθωρισμού, των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος – θέρμανσης και τη μείωση του τζίρου η επιβάρυνσή τους με μια επιπλέον οικονομική υποχρέωση και την πιθανότητα επιβολής ενός σημαντικού προστίμου δημιουργεί ακόμη πιο έντονες συνθήκες ασφυξίας για αυτή την παραγωγική τάξη.

Η παράταση για την ανάρτηση των παραστατικών στο myDATA για το έτος 2021 μέχρι την 15η Ιουνίου δεν μπορεί να αποτελέσει λύση με αυτά τα δεδομένα. Επιμελητήρια κι οργανώσεις επιχειρήσεων κι ελευθέρων επαγγελματιών ζητούν την παράταση μέχρι το τέλος του έτους για την ηλεκτρονική ανάρτηση παραστατικών και τη μη επιβολή προστίμων για τα έτη 2021 και 2022.

 

Επειδή η επιβολή υποχρέωσης τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων σε επιχειρήσεις κι ελεύθερους επαγγελματίες έχει προκαλέσει αναστάτωση στην παραγωγική αυτή τάξη, ενώ την έχει επιβαρύνει με επιπλέον εργασία, έξοδα και την πιθανότητα της επιβολής προστίμου.

Επειδή η παραγωγική αυτή τάξη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που ωθεί μεγάλο μέρος αυτής στην παύση εργασιών και την πτώχευση.

Επειδή είναι απαραίτητη η περαιτέρω εξοικείωση τόσο των υπόχρεων, όσο και των φοροτεχνικών με αυτή τη διαδικασία πριν αυτή καταστεί υποχρεωτική.

Επειδή διαρκώς προκύπτουν πολλά θέματα σχετικά με την εφαρμογή, τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων.

Επειδή πρέπει να χορηγηθεί γενναία παράταση για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022, ενώ μέχρι τότε δεν πρέπει να επιβληθούν και πρόστιμα.

Επειδή είναι αναγκαία η μεγαλύτερη δυνατή απλοποίηση του συστήματος για την έκδοση και την καταχώρηση ηλεκτρονικών παραστατικών.

 

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργού Οικονομικών να χορηγήσει νέα παράταση τουλ. μέχρι το τέλος του 2022 για την εφαρμογή της υποχρεωτικής τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων κι έκδοσης και ηλεκτρονικής καταχώρισης των παραστατικών των ετών 2021 και 2022;
  2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργού Οικονομικών η μη επιβολή προστίμων για το έτος 2021;
  3. Προτίθεται ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης να προχωρήσει σε ενέργειες για την περαιτέρω απλοποίηση του συστήματος, ώστε να είναι εφικτή η χρήση του από όλους τους υποχρέους;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Νατάσα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Πέτη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *