Ερώτηση Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή: «Να σταματήσει η ομηρία των πρώην εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και να καταβληθεί άμεσα το υπόλοιπο της αποζημίωσης που δικαιούνται»


Την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την καταβολή του υπολοίπου των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι πρώην εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζα και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καταγγέλλει  με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή  32  ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι μετά από πολύμηνη καθυστέρηση το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε με δελτίο τύπου στις 10 Μαΐου, την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης που ανοίγει το δρόμο για την καταβολή του υπολοίπου 20% της αποζημίωσης που δικαιούνται οι πρώην εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίες μπήκαν σε διαδικασία εκκαθάρισης το 2012. Ένα μήνα μετά όμως ο ειδικός εκκαθαριστής δεν έχει στείλει ακόμη στην Τράπεζα της Ελλάδος τους σχετικούς πίνακες διανομής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η όλη διαδικασία να μετατεθεί για το φθινόπωρο δεδομένου ότι απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις της ΓΣ της ΤτΕ όπου πρέπει να επικυρωθούν οι σχετικοί πίνακες. Με την τελευταία συνεδρίαση πριν τη θερινή διακοπή να είναι στις 30 Ιουνίου, η άνευ λόγου αυτή καθυστέρηση παρατείνει την ιδιότυπη ομηρία των δικαιούχων αποζημίωσης που ήδη έχουν υπομείνει τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών.

Οι Βουλευτές ζητούν να αποσταλούν άμεσα οι πίνακες διανομής από τον ειδικό εκκαθαριστή στην ΤτΕ προκείμενου να είναι εφικτή η προβλεπόμενη καταβολή των αποζημιώσεων σε διάστημα 1,5 μήνα από την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Την ερώτηση του Λευτέρη Αβραμάκη, συνυπογράφουν οι: Αλεξιάδης Τρύφων, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γκιόλας Γιάννης, Ηγουμενίδης Νίκος, Θραψανιώτης Μανόλης, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Κόκκαλης Βασίλης, Μάρκου Κώστας, Μουζάλας Γιάννης, Μπαλάφας Γιάννης, Μπάρκας Κώστας, Μπουρνούς Γιάννης, Μωραΐτης Θάνος, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαηλιού Γιώργος, Παπανάτσιου Κατερίνα, Πέρκα Πέτη, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σαρακιώτης Γιάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Σπίρτζης Χρήστος, Τζάκρη Θεοδώρα, Τόλκας Άγγελος, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νίκος και Ψυχογιός Γιώργος

 

Αναλυτικά η ερώτηση

 

Σέρρες, 10 Iουνίου 2022

Ερώτηση

  • Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Θα αποσταλεί επιτέλους στην Τράπεζα της Ελλάδος ο πίνακας διανομής προκειμένου να αποζημιωθούν πλήρως οι εργαζόμενοι των εκκαθαρισθέντων τραπεζών ή θα συνεχιστεί η ιδιότυπη ομηρία τους»

Στις 10 Μαΐου το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε δελτίο τύπου αναγγέλλοντας την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την καταβολή του υπολοίπου της αποζημίωσης στους πρώην εργαζομένους πιστωτικών ιδρυμάτων που τέθηκαν σε ειδική εκκαθάριση το 2012. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για τους οποίους εκκρεμεί ακόμα το 20% της αποζημίωσης που δικαιούνται και αναμένουν πολλούς μήνες την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας από το ΥΠΟΙΚ, ευελπιστούσαν ότι επιτέλους τελείωσε η ταλαιπωρία τους και σε διάστημα 1,5 μήνα όπως προβλεπόταν θα εισέπρατταν το υπόλοιπο της αποζημίωσης που δικαιούνται.

Όπως όμως πληροφορούμαστε, ένα μήνα μετά ο ειδικός εκκαθαριστής (PQH) δεν έχει ακόμη αποστείλει τους πίνακες διανομείς προκειμένου αυτοί να επικυρωθούν από την ΤτΕ και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις έως ότου η ΤτΕ διακόψει τις γενικές συνελεύσεις όπου και πρέπει να επικυρωθούν οι πίνακες διανομής για να καταβληθεί η προβλεπόμενη αποζημίωση, αντιλαμβανόμαστε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην καταβληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα αυτές οι αποζημιώσεις και να παραπεμφθούν για το φθινόπωρο στην καλύτερη περίπτωση διαιωνίζοντας την ταλαιπωρία και την ομηρία των εν λόγω πρώην εργαζομένων.

ΕΠΕΙΔΗ με την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης ο ειδικός εκκαθαριστής των ΑΤΕ και ΤΤ  θα έπρεπε να έχει ήδη στείλει τους σχετικούς πίνακες διανομής στην ΤτΕ

ΕΠΕΙΔΗ ο κίνδυνος επιπλέον παράτασης της ταλαιπωρίας και της ομηρίας των εν λόγω εργαζομένων δεν δικαιολογείται

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Για ποιους λόγους καθυστερούν τόσο πολύ να αποσταλούν οι πίνακες διανομής των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους της ΑΤΕ και του ΤΤ;
  2. Ποιες οι ενέργειες του ΥΠΟΙΚ προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και να υπάρξει η σχετική απόφαση της ΤτΕ το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου και να μην παραπεμφθεί το ζήτημα για το φθινόπωρο;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Μάρκου Κώστας

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπουργνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Πέτη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τόλκας Άγγελος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Ψυχογιός Γιώργος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *