Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Λευτέρη Αβραμάκη στην politic.gr και στο δημοσιογράφο Γιάννη Συμεωνίδη.


«Η Ελλάδα σήμερα κατέχει δύο αρνητικές πρωτιές. Έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη και τους περισσότερους αναλογικά θανάτους από την πανδημία στη Γηραιά Ήπειρο. Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Δυστυχώς είναι ανίκανη κι επικίνδυνη», υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στο politic.gr, ο Λευτέρης Αβραμάκης.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

 

Σε σχέση με την πανδημία, ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρατηρεί πως η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που εκπέμπει διαρκώς αντιφατικά μηνύματα, αδυνατώντας να εφαρμόσει ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισής της. Ο ίδιος στηρίζει το επιχείρημά του και στη «φαεινή ιδέα» του «αντιτίμου υγείας», ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση δήλωνε σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στη θέσπιση υποχρεωτικότητας για άλλες κατηγορίες πληθυσμού πλην των υγειονομικών.

Όσον αφορά την ακρίβεια, ο κ. Αβραμάκης εστιάζει στις προτάσεις που «έγκαιρα και υπεύθυνα» κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, πλαφόν στις αυξήσεις του ρεύματος που μετακυλίονται στους καταναλωτές, έκτακτη προσωρινή μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ενέργεια και καύσιμα, κανόνες ελέγχου στο χρηματιστήριο της ενέργειας, διατήρηση δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού ώστε με την πολιτική της να προστατεύει καταναλωτές κι επιχειρήσεις από ακραίες ανατιμήσεις. Έντονα επικριτικός είναι ο βουλευτής Σερρών και για το εθνικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, το οποίο χαρακτηρίζει ένα πρόχειρο κατασκεύασμα που δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου ούτε με τις πολιτικές δυνάμεις ούτε με τους κατεξοχήν ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους ωφελούμενους από τους ευρωπαϊκούς πόρους αγρότες.

Αναφορικώς με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Αβραμάκης τονίζει πως είναι μια συνεχής διαδικασία που δεν μπορεί να περιορίζεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος και είναι πλέον ανάγκη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. «Η συλλογική αυτή ανάγκη υπερτερεί των όποιων ενδοιασμών, δικαιολογημένων ή αβάσιμων, μπορεί κάποιος να έχει από την ενίσχυση του χώρου με προσωπικότητες και στελέχη έξω από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση η διεύρυνση γίνεται με όρους κοινωνικούς και πολιτικούς και όχι στη βάση των όποιων κομματικών μηχανισμών», συμπληρώνει με νόημα ο κ. Αβραμάκης.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Αβραμάκη:

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει κατηγορηθεί πως καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας έχει εκπέμψει αντιφατικά μηνύματα για την αντιμετώπισή της. Γι’ αυτό και δεν έχει καρπωθεί και δημοσκοπικά οφέλη από την κυβερνητική φθορά. Πόσο δίκιο βρίσκετε σε αυτή τη διαπίστωση;

 

«Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κοινωνία είναι αντιμέτωπη με μια πολυεπίπεδη και σύνθετη κρίση, τόσο υγειονομική όσο και οικονομική– κοινωνική. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε με υπευθυνότητα αλλά και με σαφήνεια. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, το οποίο ξεπεράστηκε σχετικά ανώδυνα για τη χώρα μας. Με συνέπεια αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή σημεία που κατά τη γνώμη μας έπρεπε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, χωρίς να υποπέσουμε σε μια στείρα και μικροκομματική πρακτική επιδιώκοντας μικροκομματικά οφέλη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να επωφεληθεί των προτάσεων και τη σχετική συναίνεση που παρείχαν στο σύνολό τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιδόθηκε σε ένα αγώνα να καρπωθεί οφέλη από την σχετικά ανώδυνη πρώτη περίοδο. Τον χρόνο που της δόθηκε τόσο από την αντιπολίτευση όσο και κυρίως από την κοινωνία, δεν τον εκμεταλλεύτηκε για να θωρακίσει όσο είναι εφικτό τη χώρα και τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους τα επόμενα κύματα. Πρακτικά εδώ και δύο χρόνια δεν ενισχύθηκαν όσο χρειάζεται τα νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλευτές, δεν λήφθηκαν ουσιαστικά μέτρα για λιγότερους μαθητές ανά τάξη με την πρόσληψη καθηγητών, δεν έγινε καμία ενέργεια για περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ ώστε να μην συνωστίζονται οι επιβάτες, υιοθετήθηκαν υγειονομικά πρωτόκολλα «λάστιχο» για την επανεκκίνηση του τουρισμού, δεν προκρίθηκαν οι διαγνωστικοί έλεγχοι σε καθολικό επίπεδο και δωρεάν ώστε να αυτοπεριορίζεται έγκαιρα ο ασυμπτωματικός ασθενής.

Αντίθετα, η κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε να «εξαγοράσει» την ανοχή–στήριξη των ΜΜΕ, να μοιράσει μέσω απευθείας αναθέσεων δημόσιο χρήμα σε μια σειρά επιχειρηματιών ακόμα και αν δεν είχαν καμία επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο που τους ανέθεταν, να διαμορφώσει την κοινή γνώμη σε αυτά που θεωρούσε ότι εξυπηρετούν τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς της.

Σε αυτά τα πλαίσια παρακολουθήσαμε όλοι μια πρωτοφανή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με απομόνωση φράσεων, με ανάδειξη προβληματισμών στελεχών της αντιπολίτευσης ως θέσεις κομμάτων, με ακραίες προσπάθειες διχασμού και με αποκορύφωμα την συνεπή προσπάθεια της κυβέρνησης να χρεώσει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την δική της αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που εκπέμπει διαρκώς αντιφατικά μηνύματα, αδυνατώντας να εφαρμόσει ένα συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Τελευταίο δείγμα, η «φαεινή ιδέα» του «αντιτίμου υγείας» ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη θέσπιση υποχρεωτικότητας για άλλες κατηγορίες πληθυσμού πλην των υγειονομικών. Η κωμικοτραγική προσπάθεια δημοσιογράφων και καναλιών να δικαιολογήσουν ακόμα και αυτή την καθόλα απαράδεκτη επιβολή προστίμου σε ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, σε φτωχούς ανθρώπους μάλιστα που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, είναι ενδεικτική της πρωτοφανούς διολίσθησης του Τύπου.

Να είστε σίγουροι όμως πως τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στις πραγματικές κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν, ο ελληνικός λαός θα δώσει τις απαντήσεις, θα καταδικάσει στο σύνολό τους τις κυβερνητικές πολιτικές και θα αναθέσει και πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον προοδευτικό κόσμο την ευθύνη για να βγει η κοινωνία και η χώρα και από αυτή την κρίση.»

 

Σας κατηγορούν, επίσης, πως υπερβάλλετε σε σχέση με την ακρίβεια και τη διάρκειά της προκειμένου να αποκομίσετε κομματικά οφέλη. Υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για σημαντικότερες ενισχύσεις στους πολίτες και στις επιχειρήσεις;

 

«Το αντίθετο. Η κυβέρνηση είναι αυτή που για μια ακόμη φορά υποτιμά τις πραγματικές διαστάσεις της ακρίβειας και της επίπτωσης που αυτή έχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει τριπλασιάσει την τιμή του, το φυσικό αέριο καταγράφει ρεκόρ τιμών καθημερινά, καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης έχουν εκτοξευτεί και αυτά επηρεάζουν άμεσα τις τιμές όλων των προϊόντων, ακόμα και βασικής διατροφής. Η κυβέρνηση αντί να λάβει μέτρα περιορισμού της αισχροκέρδειας που παρατηρείται στο χρηματιστήριο της ενέργειας, μείωσης του μεταφορικού κόστους των προϊόντων, περιορισμού του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων και της ελληνικής βιομηχανίας, επιδοτεί ουσιαστικά την ακρίβεια σε βάρος των νοικοκυριών. Όταν ανακοίνωσε ότι θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών η τιμή του ρεύματος είχε διπλασιαστεί. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων τριπλασιάστηκε. Το δήθεν επιχείρημα του εισαγόμενου πληθωρισμού και της αποκλιμάκωσης των τιμών τους επόμενους μήνες, εκτός του ότι δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα, δεν παρέχει καμία υπηρεσία στα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα, ούτε βέβαια στις επιχειρήσεις που βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται αναλογικά με την ισοπέδωση της αγοραστικής δύναμης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Μόνη λύση και πάλι είναι οι προτάσεις που έγκαιρα και υπεύθυνα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, πλαφόν στις αυξήσεις του ρεύματος που μετακυλίονται στους καταναλωτές, έκτακτη προσωρινή μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ενέργεια και καύσιμα, κανόνες ελέγχου στο χρηματιστήριο της ενέργειας, διατήρηση δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού ώστε με την πολιτική της να προστατεύει καταναλωτές και επιχειρήσεις από ακραίες ανατιμήσεις. Η κυβέρνηση   αντί να κάνει τα αυτονόητα για να προστατευτεί η κοινωνία, προσεύχεται να πέσουν οι τιμές και χάρισε μεγάλο μέρος της ΔΕΗ σε ιδιώτες επενδυτές. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη και επικίνδυνη.

Η Ελλάδα σήμερα κατέχει δύο αρνητικές πρωτιές. Έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη και τους περισσότερους αναλογικά θανάτους από την πανδημία στην Ευρώπη. Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι δεδομένη.»

 

Εκλέγεστε στις Σέρρες, μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή. Τι φοβάστε ως προς το κυβερνητικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ;

 

Η επιτελική ανικανότητα της κυβέρνησης είναι ορατή και σε ό,τι αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, η πρόταση της κυβέρνησης για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, θα έρθει στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ ξεκίνησε στην Ευρώπη το 2018, όταν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεννόηση και διαρκή διάλογο με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους έθεσε τις βάσεις για μια ουσιαστική για την ελληνική οικονομία νέα κοινή αγροτική πολιτική, διαμορφώνοντας και τις κατάλληλες συμμαχίες. Εδώ και δύο χρόνια που θα έπρεπε ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων με τους ενδιαφερόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους να είναι συνεχής, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική δημόσια διαβούλευση. Μόλις πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ ξεκίνησε μια περιοδεία παρωδία, δήθεν για την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου. Με προσχηματικές και πρόχειρες φιέστες προσπάθησε να καλύψει την απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης των τελευταίων δύο ετών.

Ακόμα όμως και σε αυτό το πλαίσιο, λίγες ημέρες υποτίθεται πριν η κυβέρνηση ζητήσει την έγκριση της Βουλής δεν γνωρίζει κανείς το πλήρες περιεχόμενο των προτάσεών της. Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥπΑΑΤ περιορίζεται στα βασικά σημεία της ευρωπαϊκής πολιτικής συμφωνίας. Δεν περιέχει καν τις κατευθύνσεις της εθνικής στρατηγικής, δεν λαμβάνει υπόψη του τις αναλύσεις που είχαν γίνει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας αν και εκπονήθηκαν γι αυτό το σκοπό, δεν λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, δεν λαμβάνει υπόψη τις εμπειρίες και τις μεταστροφές που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας.  Δεν έχουν τεθεί καν σε διαβούλευση συγκεκριμένες προτάσεις ή έστω δέσμες προτάσεων για τα επίδικα ζητήματα της νέας ΚΑΠ για την ελληνική γεωργία. Ποια προβλήματα και ποιες προκλήσεις τέλος πάντων θα αντιμετωπιστούν με τους ευρωπαϊκούς αυτούς πόρους.

Στη νέα ΚΑΠ για παράδειγμα προβλέπεται η αναδιανεμητική ενίσχυση προκειμένου να ενισχυθούν και να είναι βιώσιμες οι μικρές και οι μεσαίου μεγέθους καλλιέργειες και λίγες ημέρες πριν έρθει στη Βουλή κανείς δεν ξέρει πώς ορίζεται η μικρή και η μεσαία εκμετάλλευση, ποιοι δηλαδή θα δικαιούνται αυτή την ενίσχυση. Για τα αναπτυξιακά προγράμματα (ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ), έχουν αποτυπωθεί μόνο οι τίτλοι των παρεμβάσεων χωρίς καμία ουσιαστικά εξειδίκευση. Ακόμα και από τους τίτλους όμως προκύπτει ότι μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πόρων θα κατευθυνθούν σε δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα και άυλες δράσεις.

Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, το μοναδικό ουσιαστικά σημείο που παρουσιάστηκε αναλυτικά. Εκεί για λόγους που δεν είναι κατανοητοί και δεν δικαιολογούνται από τα σύγχρονα δεδομένα, εξαιρούνται μια σειρά βρώσιμων προϊόντων. Οι συνδεδεμένες περιορίζονται από τις 19 κατηγορίες σε μόλις 8 με έμφαση στην κτηνοτροφία. Δυναμικές καλλιέργειες με υψηλή προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία βγαίνουν εκτός των συνδεδεμένων ενισχύσεων (π.χ. φρούτα, ρύζια, όσπρια) παρά το γεγονός ότι ως ποιοτικά προϊόντα ανταγωνίζονται τα φθηνότερα αντίστοιχα προϊόντα άλλων χωρών. Η εξαίρεση τόσων πολλών προϊόντων είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει πολλές από αυτές τις καλλιέργειες μη βιώσιμες και θα θέσει σε κίνδυνο την διατροφική αυτάρκεια της χώρας σε αυτά τα προϊόντα. Αντιδράσεις έχουν υπάρξει σε όλη την Ελλάδα και ως φαίνεται από την τελευταία δημόσια παρουσίαση της νέας ΚΑΠ, το Υπουργείο τελευταία στιγμή υπαναχωρεί. Αλλάζουν δηλαδή τελευταία στιγμή όσα υποτίθεται ότι έχουν δουλέψει συστηματικά και μάλιστα λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία κατάρτισης και έγκρισης του εθνικού σχεδίου.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στη Βουλή τελικά θα έρθει ένα πρόχειρο κατασκεύασμα που δεν θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου ούτε με τις πολιτικές δυνάμεις, δεδομένου ότι η νέα ΚΑΠ θα εφαρμοστεί από το 2023 και κατά τη γνώμη μας από την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ούτε βέβαια διαλόγου με τους κατεξοχήν ενδιαφερόμενους τους ωφελούμενους από τους ευρωπαϊκούς πόρους αγρότες. Η κυβερνητική πολιτική και στον αγροτικό τομέα είναι αποτυχημένη και δυστυχώς δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα.

 

Βλέπετε κι εσωκομματικά προσκόμματα στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Συμφωνείτε πως πρέπει η διαδικασία της διεύρυνσης να συνεχιστεί και μετά από το συνέδριο;

 

«Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια διαδικασία συνεχής που δεν μπορεί να περιορίζεται στα πλαίσια της διεξαγωγής του συνεδρίου μας. Αναμφίβολα υπάρχουν ορισμένοι που παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρόσωπα που είχαν διαδραματίσει ρόλο σε άλλους πολιτικούς χώρους. Η συλλογική όμως και ομόφωνη στόχευση ανασυγκρότησης των προοδευτικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προϋποθέτει τη συνάντησή μας με το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων ανεξάρτητα από το πολιτικό παρελθόν των στελεχών που θα δεχτούν να συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας από τις προοδευτικές δυνάμεις με κύριο κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι πλέον ανάγκη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Προσωπικά το βλέπω καθημερινά στις συναναστροφές μου με τους πολίτες των Σερρών. Η συλλογική αυτή ανάγκη υπερτερεί των όποιων ενδοιασμών, δικαιολογημένων ή αβάσιμων, μπορεί κάποιος να έχει από την ενίσχυση του χώρου με προσωπικότητες και στελέχη έξω από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση η διεύρυνση γίνεται με όρους κοινωνικούς και πολιτικούς και όχι στη βάση των όποιων κομματικών μηχανισμών. Η κοινωνία και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι οι παράγοντες που οδήγησαν το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οι ίδιοι παράγοντες είναι αυτοί που θα καθορίσουν τα όρια της διεύρυνσης και φυσικά αυτοί παραμένουν οι παράγοντες και οι καταλύτες που θα αναδείξουν και πάλι το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα και την κοινωνία από τις διαδοχικές κρίσεις με όρους δικαιοσύνης.»

Λευτέρης Αβραμάκης στην politic: «Δεδομένη η αποτυχία της κυβέρνησης»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *