Λευτέρης Αβραμάκης: «Ο πολλαπλασιασμός του ιδιωτικού χρέους αποτελεί ένα μεγάλο ναρκοπέδιο για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση επιμένει να μην παρεμβαίνει αποδεικνύοντας και σε αυτό τον τομέα την ακαταλληλότητά της»


Την περίοδο της πανδημίας, με τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση, όπως είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, το ιδιωτικό χρέος πολλαπλασιάστηκε. Η απλή μετάθεση υποχρεώσεων στο μέλλον, χωρίς καμία ρύθμιση και καμία παρέμβαση, ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλέσει μια νέα κρίση, ιδιωτικού χρέους αυτή τη φορά.

Μπορεί οι ισολογισμοί των τραπεζών, να απαλλάχτηκαν από ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρέους εκχωρώντας τα έναντι «πινακίου φακής» σε ιδιωτικά funds, το χρέος όμως παραμένει στις πλάτες επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αποτελώντας ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο θα κληθεί πολύ σύντομα να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ιδιωτικό χρέος αυτή την περίοδο ανέρχεται στο δυσθεώρητο ύψος των 253 δις €, με περισσότερα από τα μισά να είναι προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (111 δις στην ΑΑΔΕ και 43 δις σε ΕΦΚΑ – ΚΕΑΟ). Το υπόλοιπο ιδιωτικό χρέος, κατανέμεται μεταξύ τραπεζών και ιδιωτικών funds.

Η κατάσταση αυτή πριν από την κατάθεση της πλειοψηφίας των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021, που θα προσθέσουν νέα χρέη, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν λόγω της ακρίβειας τα νοικοκυριά και λόγω της πτώσης του όγκου της κατανάλωσης οι επιχειρήσεις, καταδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων.

Πέραν των παραπάνω, το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται ήδη και από την αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχωρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πριν ακόμη τεθούν σε ισχύ τα νέα επιτόκια της ΕΚΤ στα πλαίσια των πολιτικών συγκράτησης του πληθωρισμού. Το κόστος λοιπόν εξυπηρέτησης των δανείων ανεβαίνει, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα στην ελληνική αγορά και καθιστώντας ακόμα πιο σύνθετη υπόθεση την ανταπόκριση πολιτών και επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, διαβλέποντας έγκαιρα, το πρόβλημα είχε προτείνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναία μέτρα αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, με κύριο όπλο τη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο και τη διαγραφή μέρους των οφειλών που γεννήθηκαν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αρνήθηκε να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και δεν ανέλαβε καμία ουσιαστική πολιτική πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως σε όλα τα επίπεδα. Κατά συνέπεια η προαναγγελία των πρόωρων εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη, είναι και η έμμεση ομολογία της πλήρους αποτυχίας του «επιτελικού του κράτους». Η χώρα βρίσκεται πλέον σε άτυπη προεκλογική περίοδο με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό και για την ελληνική οικονομία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να καθορίσει άμεσα την ημερομηνία που θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να του δείξει την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι καθυστερήσεις προκαλούν ζημιά στη χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *