Λευτέρης Αβραμάκης: «Κατώτερη των αναγκών και των προσδοκιών η αύξηση του κατώτατου μισθού, με την ακρίβεια να καλπάζει και τον μήνα να μην βγαίνει για όλο και περισσότερους εργαζόμενους»


Η αγωνιώδης προσπάθεια του πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας να παρουσιάσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, ως γενναία και σημαντική, αποδεικνύει για ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα ότι το επιτελικό κράτος στο σύνολό του αγνοεί την πραγματικότητα.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση δεν γνωρίζουν ότι τα τρόφιμα σχεδόν στο σύνολό τους κοστίζουν σήμερα σχεδόν 30% ακριβότερα από όσο κόστιζαν τον Ιούλιο του 2021, όταν και ξεκίνησε η πληθωριστική κρίση στη χώρα μας.

Μέσα σε ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2022 στον Φεβρουάριο του 2023, οι ανατιμήσεις στο κρέας ξεπερνούν το 20%, στα λάδια το 22%, στο ψωμί το 18%, στα γαλακτοκομικά προϊόντα το 25%. Συνολικά τα τρόφιμα πωλούνται 15% ακριβότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ τα είδη άμεσης κατανάλωσης των νοικοκυριών πωλούνται κατά 16,8% ακριβότερα φέτος και τα φαρμακευτικά προϊόντα 13,8% ακριβότερα.

Σε αυτή την πραγματικότητα που προφανώς δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του προστίθενται και οι τεράστιες αυξήσεις στα δάνεια που πασχίζουν να εξυπηρετούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού οι δόσεις τους έχουν ανατιμηθεί κατά 27% λόγω των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός επίσης δεν γνωρίζει ότι το 30% των εργαζομένων περίπου απασχολούνται σε θέσεις ημιαπασχόλησης, αμείβονται δηλαδή με μικρότερα ποσά από τον κατώτατο. Επίσης είναι προφανές ότι δεν γνωρίζει ότι τα καθαρά χρήματα που εισπράττει ο εργαζόμενος με κατώτατο μισθό με τη νέα αύξηση θα αγγίξουν τα 667 €/μήνα.

Είναι επίσης περισσότερο από σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ενημερωθεί ότι για την πλειοψηφία των νοικοκυριών (52,4%) τα εισοδήματά τους επαρκούν μόλις για 18 ημέρες το μήνα και με την αύξηση που αποφάσισε ίσως φτάσουν για 19η ημέρα με την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα μηδενίσει.

Ο ελληνικός λαός όμως πλέον γνωρίζει όσα δεν ξέρει και δεν φροντίζει να μάθει ο «άφταιχτος» πρωθυπουργός. Αναγνωρίζει πλέον τα ψέματα και τις επικοινωνιακής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Στις εθνικές εκλογές θα αναδείξει το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην κυβέρνηση ο οποίος δεσμεύεται για

  • Κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ
  • Θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ώστε να προστατεύεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών από τον πληθωρισμό
  • Ξεπάγωμα τριετιών
  • Κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *