Λευτέρης Αβραμάκης: «Ένας στους τρεις Έλληνες δαπανούσε περισσότερο από το 40% του εισοδήματός του σε δαπάνες στέγασης το 2020 ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της ακρίβειας»


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η  Eurostat, η Ελλάδα αναδείχθηκε αρνητικός πρωταθλητής για το 2020 σε ότι αφορά τις δαπάνες στέγασης που καλούνται να καλύπτουν τα νοικοκυριά (ηλεκτρισμός, ύδρευση, θέρμανση, ενοίκιο ή δόση δανείου πρώτης κατοικίας, τηλεφωνία, κοινόχρηστα), αφού το 33,3%, ένας στους τρεις δηλαδή, δαπανά περισσότερο από το 40% του εισοδήματός του για αυτές τις δαπάνες. Τη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ κατέχει η Βουλγαρία όπου το 14,4% του πληθυσμού δαπανά άνω του 40% των εισοδημάτων του σε δαπάνες στέγασης.

Η θλιβερή αυτή πραγματικότητα του 2020, όταν ακόμα δεν είχαμε τη σημερινή έκρηξη του κόστους ζωής και τις ακραίες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, καταδεικνύει με απόλυτη σαφήνεια ότι:

  1. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλοί σε σχέση με το κόστος ζωής
  2. Το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο σημερινό κόστος ζωής έχει πολλαπλασιαστεί δεδομένου ότι τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κατά 80,2% το ηλεκτρικό ρεύμα, 172,7% το φυσικό αέριο, 65,1% το πετρέλαιο θέρμανσης, 36,6% τα καύσιμα, 13,4% το ψωμί και τα δημητριακά, 13,8% τα κρέατα, 14,1% τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, 23,2% το λάδι και τα λίπη.

 

Όπως προεξοφλούν μάλιστα όλοι οι άνθρωποι της αγοράς και όπως διαπιστώνουν καθημερινά όλοι οι καταναλωτές, το κύμα ανατιμήσεων συνεχίζεται καθημερινά. Η άνοδος μάλιστα των επιτοκίων θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση χιλιάδες οικογένειες και θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα των πολιτών να ανταποκρίνονται στο κόστος των βασικών τους αναγκών.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για να μειωθεί το κόστος ζωής τόσο για τη στέγαση όσο και για το σύνολο των βασικών αναγκών περιλαμβανομένων των μετακινήσεων (βενζίνη). Μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και προσπαθεί να πείσει ότι η πολιτική των ανεπαρκών επιδομάτων που ακολουθεί προσφέρει λύσεις.

Η μόνη πολιτική που μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις εξωφρενικές τιμές των τελευταίων μηνών είναι οι πολιτικές που έγκαιρα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για έλεγχο στην τελική τιμή του ρεύματος μέσω πλαφόν, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα και αυξήσεις μισθών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *