«Ισχυρό πλήγμα στα θεμέλια της αξιοκρατίας και του κράτους δικαίου ο ορισμός ημετέρων στο τιμόνι του ΑΣΕΠ χωρίς τη συναίνεση της μείζονος αντιπολίτευσης»


Κατά την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που έλαβε χώρα την 25 Μαΐου 2021 αποφασίστηκε ο ορισμός στη θέση του Προέδρου του ΑΣΕΠ του Αθανασίου Παπαϊωάννου, μέχρι πρότινος Αντιπροέδρου της ανεξάρτητες αρχής. Ο ορισμός αυτός μαζί με τον ορισμό νέου αντιπροέδρου καθώς και 6 ακόμη μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣΕΠ αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα της Διάσκεψης με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και παρά τη ρητή αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και των υπόλοιπων κομμάτων. Πρώτη φορά, λοιπόν, στα χρονικά λειτουργίας του ΑΣΕΠ ορίζεται πρόεδρος πρόσωπο του οποίου ο ορισμός δεν αποτελεί απότοκο της συναίνεσης μεταξύ συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξίζει επιπλέον να σημειώσουμε πως μόλις τον Απρίλιο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ υπερψήφισε τροπολογία με την οποία αιρόταν ο περιορισμός ανάδειξης στη θέση του Προέδρου ατόμου που διατελούσε ήδη σε θέση ευθύνης στον ΑΣΕΠ, τροπολογία με χαρακτηριστικά φωτογραφικά, όπως αποδείχθηκε την περασμένη Τρίτη.  Επιπροσθέτως και με την πιο πάνω τροπολογία ήρθη και ο περιορισμός της κατ’ ανώτατο όριο 6ετούς θητείας και με τον τρόπο αυτό ο νέος Πρόεδρος θα μπορεί να συμπληρώσει άλλα έξι χρόνια στο τιμόνι της Ανεξάρτητης Αρχής.

Δεν πρέπει τέλος να παραβλεφθεί πως αυτή η αλλαγή στο ΔΣ του ΑΣΕΠ έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της διενέργειας πανελλαδικού διαγωνισμού για την διενέργεια προσλήψεων στο Δημόσιο μέσα στο 2022.

 

Με βάση τα παραπάνω ο Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε:

 

«Είναι απολύτως καταδικαστέα η επιλογή της Κυβέρνησης να παραβλέψει τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των λοιπών κομμάτων για το πρόσωπο του Προέδρου και ορισμένων εκ των άλλων ορισθέντων προσώπων και κάνοντας χρήση του μαξιλαριού που έδωσε το ΚΙΝΑΛ με της 2 ψήφους που διαθέτει στη Διάσκεψη των Προέδρων να προβεί στους ορισμούς αυτούς. Ο ΑΣΕΠ καθόλη την ιστορία του αποτέλεσε πυλώνα αξιοκρατίας και ισότητας δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες πολίτες με τα απαιτούμενα προσόντα να διεκδικήσουν θέσεις στο Δημόσιο. Σήμερα αυτό το τεκμήριο της αξιοκρατίας φαίνεται να δέχεται ισχυρό πλήγμα, όταν μετά από μια σειρά «νόμιμων» μεθοδεύσεων, η Κυβέρνηση ορίζει πρόσωπο της απολύτου επιρροής της στο τιμόνι του οργανισμού, αγνοώντας παντελώς τις ενστάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και των υπόλοιπων πλην ΚΙΝΑΛ κοινοβουλευτικών ομάδων. Τί μήνυμα δίνει, άραγε, με αυτόν τον τρόπο στους πολίτες, στην κοινωνία που αναζητά ένα κράτος δίκαιο και σύγχρονο; Γιατί τόσο πολύ θέλει να τοποθετήσει επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτής αρχής τον δικό της άνθρωπο, λίγους μάλιστα μήνες πριν τη διενέργεια πανελλαδικού διαγωνισμού για την πλήρωση θέσεων στο δημόσιο τομέα; Σήμερα, μετά από όλη αυτή την σκόνη που έχει σηκωθεί και τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης η Κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία οφείλουν να επανεξετάσουν το ζήτημα. Έχουν χρέος απέναντι στους Έλληνες πολίτες, απέναντι στη Δημοκρατία.»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *