«Η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών επιλογών δυστυχώς υπονομεύει την ενότητα του πολιτικού κόσμου και τη συνοχή της κοινωνίας και δυναμιτίζει έτσι την αντιμετώπιση αυτής της πολυεπίπεδης και πολύπλευρης κρίσης»


Την Τετάρτη, 1η Απριλίου 2021, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ΕΡΤ Σερρών και στο Δημοσιογράφο Λεωνίδα Κασάπη, σχολιάζοντας την επικαιρότητα και εκθέτοντας τον πλούσιο κατάλογο των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα.

Ξεκινώντας τη συζήτηση ο Λευτέρης Αβραμάκης αναφέρθηκε στην πολύ κακή υγειονομική εικόνα της χώρας μετά την καταγραφή 4340 περίπου κρουσμάτων, 72 νεκρών και 741 διασωληνωμένων την προηγούμενη ημέρα και στο γεγονός ότι το Ε.Σ.Υ. πλέον έχει γονατίσει μη μπορώντας πλέον να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες διαρκώς ανάγκες και τόνισε πως μέσα σε αυτή την πολύ δυσμενή συγκυρία η Κυβέρνηση επιλέγει να φέρει στη Βουλή το ζήτημα της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, υπονομεύοντας την αναγκαία σήμερα ενότητα. Επιπλέον, ενώ ήδη η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί δεν έχουν σταματήσει οι διαρροές που κάνουν λόγο για επικείμενο άνοιγμα του συνόλου των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων μέχρι το Πάσχα, χωρίς όμως να παρουσιάζεται ένα συνεκτικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση, διαψεύδοντας για μία ακόμη φορά τον τίτλο της κυβέρνησης των Αρίστων κι επιβεβαιώνοντας την πλήρη αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης.

Συγκεκριμένα ανέφερε ο Βουλευτής: «Πρέπει επιτέλους αυτή η κυβέρνηση να ενσκήψει στα πραγματικά προβλήματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να δώσει λύσεις, όχι με τα λεγόμενα έξυπνα μέτρα που μόνο έξυπνα δεν αποδείχθηκαν, αλλά με τη στήριξη του Εθνικού συστήματος υγείας και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Και φυσικά να δώσει προοπτικές και στην οικονομία, σε ένα κόσμο, όπως ιδίως είναι ο κόσμος της εστίασης, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει να δουλέψει σχεδόν ένα χρόνο, με κάποια μικρά διαλείμματα».

Έπειτα αναφέρθηκε ο Λευτέρης Αβραμάκης στο ζήτημα του αποκλεισμού μεγάλου αριθμού αγροτών από τα σχέδια βελτίωσης (659 αιτήσεις εκ των οποίων 320 εγκρίθηκαν, 48 απορρίφθηκαν και 291 είναι επιλαχούσες), ανακοινώνοντας πως εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα επαναφέροντας το στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ξαναθέτουμε το ζήτημα του αποκλεισμού από τα σχέδια βελτίωσης ζητώντας είτε τη μεταφορά των αναξιοποίητων υπολοίπων που έχουν μείνει σε άλλες περιφέρειες της χώρας είτε αξιοποιώντας 300 εκατομμύρια που έχει κάνει ήδη υπερδέσμευση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 για τυχόν επιλαχόντες ή στη χειρότερη ακόμη και σήμερα αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρήματα που θα έρθουν  αμέσα στο επόμενο διάστημα ώστε να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτήσεων όλων των αγροτών.»

Παραμένοντας στον αγροτικό κόσμο, ο Λευτέρης Αβραμάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υπερχρεωμένων αγροτών και στις απαιτήσεις που εγείρει ο εκκαθαριστής της bad bank της πρώην ΑΤΕ σε βάρος χιλιάδων αγροτών και συνεταιρισμών, για να καταβάλουν σε αυτόν οφειλές που έχουν εξοφληθεί. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βουλευτής: «εμείς αποδείξαμε και αποδεικνύουμε με τα έγγραφα και με τις αναφορές που κάνουμε στη Βουλή ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών των αγροτών η πλειοψηφία τους έχει αποπληρώσει το σύνολο του δανείου και πάνω από το 50% των τόκων. Ζητάμε, λοιπόν, την παρέμβαση της Κυβέρνησης ώστε αυτοί οι ανθρωποι που έχουν υποθηκευμένες τις περιουσίες τους να μην κινδυνεύσουν να τις χάσουν»

Ακολούθως ο Λευτέρης Αβραμάκης έθεσε και το ζήτημα του αποκλεισμού της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Δήλωσε ειδικότερα για αυτό: «τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση ενίσχυσης των επαγγελματικών ομάδων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δε φτάνουν, δεν επαρκούν. Ναι μεν δίνονται χρήματα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που αυτή τη στιγμή έχει η οικονομία και οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.»

Για το άνοιγμα των δικαστηρίων, ο Βουλευτής Σερρών τόνισε πως πλέον πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για το άνοιγμα των δικαστηρίων, καθώς πρόκειται για μια θεμελιώδη λειτουργία του κράτους που δεν μπορεί άλλο να παραμένει κλειστή. Ενώ στάθηκε και στο ζήτημα της στήριξης των δικηγόρων, οι οποίοι αποτέλεσαν μια επαγγελματική κατηγορία που όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, αλλά βίωσε και τον κυβερνητικό εμπαιγμό με το αλήστου μνήμης «Σκόιλ Ελικικού» μαζί με άλλες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Τέλος ο Λευτέρης Αβραμάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των πολιτιστικών συλλόγων και των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, ενώ στάθηκε και στην κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μάλιστα πρωτοστάτησε, για την ανακήρυξη του έτους 2022 σε έτος προσφυγικής μνήμης. Ειδικότερα για αυτό δήλωσε:  «Οφείλουμε στους πρόσφυγες, Πόντιους, Θρακιώτες και Μικρασιάτες, να ορίσουμε το 2022 έτος προσφυγικής μνήμης και να γίνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις στις έδρες των Δήμων, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ώστε να αναδειχτεί πραγματικά αυτό το μείζον ιστορικό θέμα και να αποδοθεί τιμή σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους».

Η συζήτηση έκλεισε με την αναφορά του Βουλευτή στην ερώτηση που συνυπέγραψε για τους αργυροχρυσοχόους, καθώς και για το voucher των 200 € για την προμήθεια των μαθητών με tablet, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τελεκπαίδευσης.

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με το ηχητικό της συνέντευξης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *