«Απειλή λουκέτου για σχεδόν 4 στις 10 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καταγράφει η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ».


Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή τη εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε:

«Πολλά ακόμα ανησυχητικά στοιχεία για την πραγματική πορεία της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Το 36,7% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων φοβάται ότι θα αναγκαστεί να τερματίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα τους επόμενους μήνες. Κύριο πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι η έλλειψη ρευστότητας καθώς υποστηρίζουν ότι έχουν ταμειακά διαθέσιμα για έναν το πολύ μήνα ενώ την ίδια στιγμή καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο λειτουργικό κόστος παρά το ότι το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί. Επίσης, το 23,65% των επιχειρήσεων έχει ήδη αυξήσει τις τιμές πώλησης των προϊόντων ενώ το 22,2% δηλώνει ότι αυξήσει τις τιμές το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση επιμένει να παρακολουθεί το κύμα ανατιμήσεων που παρατηρείται εδώ και μήνες ιδίως στα βασικά προϊόντα, με τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης να εμφανίζεται να παρακαλεί τα σούπερ μάρκετ να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την μείωση των τιμών τόσο των προϊόντων όσο και της ενέργειας. Η διάλυση άλλωστε του κοινωνικού κράτους την οποία με συνέπεια υλοποιούν οι κυβερνητικές πολιτικές έχει ήδη πολλαπλασιάσει τα έξοδα της μέσης ελληνικής οικογένειας. Η ακραία μεταβίβαση του πλούτου της χώρας σε λίγους και οικονομικά ισχυρούς έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς της μέσης ελληνικής οικογένειας καθώς και στους ισολογισμούς των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Απαιτείται άμεσα η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, η εξασφάλιση ρευστότητας για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, η ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και της δημιουργίας νέων, η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να εφαρμόσει τις αυτονόητες πολιτικές που υπηρετούν όλα τα παραπάνω, εφαρμόζει τις ακριβώς αντίθετες πολιτικές της ύφεσης και της οικονομικής συρρίκνωσης για τους πολλούς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *