Άρθρο του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λευτέρη Αβραμάκη για το Documento της Κυριακής: Κυβέρνηση «κωφών και εγωιστών»


Η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου παρά το ότι διανύουμε τον πέμπτο μήνα lockdown. Έχουμε το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown με τεράστιο πλήγμα στους οικογενειακούς και στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να επιτυγχάνεται μείωση  κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευόμενων. Αντίθετα, βιώνουμε την επιδείνωση της πανδημίας, την εξάντληση των δυνάμεων των ανθρώπων και των αντοχών του ΕΣΥ. Η αμήχανη κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπολίτευση και εκπέμπει αντικρουόμενα μηνύματα στην πιο κρίσιμη στιγμή.

Η τραγελαφική εικόνα την ίδια ημέρα ο Υπουργός Υγείας να ανακοινώνει ότι είμαστε στο δυσκολότερο σημείο της πανδημίας επιτάσσοντας ιδιώτες γιατρούς και ο πρωθυπουργός να ισχυρίζεται ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι επίκειται άνοιγμα της αγοράς, είναι χαρακτηριστική της παντελούς έλλειψης συντονισμού της κυβέρνησης.

Η επιτελική τους ανικανότητα κοστίζει ανθρώπινες ζωές, θέσεις εργασίας, φέρνει φτώχεια σε χιλιάδες νοικοκυριά κάτι  που θα προκαλέσει ντόμινο λουκέτων στην αγορά.

Το ερώτημα που τίθεται από τους πολίτες, είναι εάν θα μπορούσε να έχει γίνει κάτι διαφορετικό.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις απευθύνοντας επανειλημμένα έκκληση ενίσχυσης του συστήματος υγείας, αύξησης των ΜΕΘ, αντιμετώπισης του συνωστισμού σε σχολεία και ΜΜΜ. Όταν καταθέταμε συγκεκριμένες προτάσεις ήδη από τον περασμένο Μάρτιο προειδοποιώντας ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, η κυβέρνηση πανηγύριζε τη δήθεν έξοδο από την υγειονομική κρίση. Δυστυχώς για όλους μας, η χώρα αποδείχτηκε πλήρως απροετοίμαστη στο δεύτερο και το τρίτο κύμα. Θύματα αυτής της επιτελικής αδιαφορίας και της κυβερνητικής ανικανότητας έγκαιρης προετοιμασίας είναι στο σύνολό τους οι πολίτες.

Κυριότερη αιτία της σημερινής κατάρρευσης, είναι η αδικαιολόγητη άρνηση της κυβέρνησης εδώ και μήνες να επιβάλλει μαζικά και δωρεάν αξιόπιστα τεστ στον πληθυσμό. Το ζητάμε δημόσια εδώ και μήνες. Το έχουν ζητήσει κατ΄ επανάληψη  δεκάδες επιστήμονες. Η κυβέρνηση όμως είτε δεν ακούει είτε αρνείται πεισματικά να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση από εγωισμό.

Ο μη εντοπισμός των ασυμπτωματικών φορέων προκαλεί ανεξέλεγκτη διασπορά. Η κυβέρνηση επίλεξε να θέσει σε περιορισμό ολόκληρη την κοινωνία και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, αρνούμενη να εφαρμόσει την πλέον λογική πρόταση εντοπισμού ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Ακόμα και σήμερα, πρακτικά επιμένει να αρνείται την πραγματικότητα επιλέγοντας το ημίμετρο των self test, παρόλο που δεν θεωρούνται αξιόπιστα και όσοι το κάνουν είναι πολύ πιθανό να μην το κάνουν σωστά.

Η ΝΔ επέλεξε αντί να χρηματοδοτήσει τα αξιόπιστα τεστ, να χρηματοδοτεί τα κανάλια για να διαφημίζουν την «επιτυχία» της. Σήμερα αντί και πάλι να επιλέξει αξιόπιστα τεστ επιλέγει τα αμφιβόλου αξιοπιστίας self test τα οποία θα διενεργούνται από μη εκπαιδευμένους πολίτες, ενώ πιθανότατα τα ΜΜΕ θα χρηματοδοτηθούν εκ νέου για μεταδώσουν μηνύματα και οδηγίες για τα τεστ. Η σύμπτωση της κυβερνητικής επιλογής με την ανακοίνωση διάθεσης self test από τη Siemens, ενισχύει τη δυσπιστία των πολιτών για τα κίνητρα που καθορίζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Θα είχαμε γλυτώσει ίσως πολλά εάν μπορούσαμε εδώ και μήνες να εντοπίζουμε αποτελεσματικά τους ασυμπτωματικούς φορείς και σίγουρα δεν θα διανύαμε σήμερα τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα lockdown. Το ανθρώπινο κόστος θα ήταν μικρότερο εάν επενδύαμε στην επιστήμη αντί στα κανάλια. Το οικονομικό κόστος θα ήταν μικρότερο εάν η κυβέρνηση χρηματοδοτούσε τον έλεγχο αντί την επικοινωνία και τη διαφήμιση. Το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα ήταν μικρότερο εάν άκουγε την αντιπολίτευση και υιοθετούσε έστω κάποιες από τις προτάσεις μας.

Η χώρα, η κοινωνία, τα νοικοκυριά θα ήταν σε καλύτερη  ψυχολογική και οικονομική κατάσταση εάν δεν είχαμε μια κυβέρνηση «κωφών και εγωιστών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *